Στο 25% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα

Στο 25% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα

Διαγνωστική έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, παρουσιάστηκε σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, και των κοινωνικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται συνήθως ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Τη «Διαγνωστική Έκθεση για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα» η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, επικύρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα καταπολέμησης και αντιμετώπισης του προβλήματος, η έκθεση προτείνει την υλοποίηση μίας ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιβεβαίωση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, της ανάγκης να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον κεντρικό εθνικό στόχο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά. Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε άλλης πλευράς της εργασιακής ζούγκλας αποτελούν επίσης ελάχιστες προϋποθέσεις για μία δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος όλου του λαούς μας», δήλωσε με αφορμή την επικύρωση της έκθεσης ο κ. Κατρούγκαλος.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

 Σχόλια