Στο 30% η πιθανότητα ενός Grexit μέσα στο 2015, σύμφωνα με έρευνα του Reuters

Στο 30% η πιθανότητα ενός Grexit μέσα στο 2015, σύμφωνα με έρευνα του Reuters

Ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εντός του 2015 είναι μία στις τρεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε δείγμα χρηματομεσιτών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με όσα είπαν σχετικά οι χρηματομεσίτες, η πιθανότητα ενός Grexit έχει πλέον φτάσει στο 30%, ενώ σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε ένα μήνα, καθώς τότε μόλις υπερέβαινε το 20%.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να χάσει… φαίνεται ότι η μπάλα είναι στην περιοχή των πιστωτών, πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό που θα ωφελήσει την Ελλάδα», ανέφερε ένας χρηματομεσίτης.

Παράλληλα, οι χρηματομεσίτες οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι το ύψος των ΣΠΠΜΑ τον Μάρτιο ανήλθε στα 97,8 δισ. ευρώ.

Ο δανεισμός στην Ευρωζώνη δε συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο, όπως είχε συμβεί έναν μήνα νωρίτερα, παρότι η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης η εκτίμηση των παραγόντων των ευρωπαϊκών χρηματαγορών πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα δανειστούν 90 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων χορηγήσεων της ΕΚΤ, ποσό σχεδόν ίσο με τα 90,393 δισ. ευρώ τα οποία δανείστηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα.



Σχόλια