Στο απυρόβλητο οι «χρυσοί» Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Στο απυρόβλητο οι «χρυσοί» Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Του Θάνου Πασχάλη

Τον Σεπτέμβριο του 2010   με  εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  Λέανδρου Ρακιντζή  καλείτο η Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας  να προχωρήσει σε  φορολογικό έλεγχο  206  Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Καρδίτσας καθώς εμφάνιζαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 20,2 εκ.ευρώ (εαν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων και ΕΛΓΑ για τα έτη 2004-2009) και να συντάξει πορισματική έκθεση για  παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 12,3 εκ.ευρώ ,οι οποίες δόθηκαν  απο την Εφορία Καρδίτσας σε εκατοντάδες αγρότες ειδικού καθεστώτος του Νομού ,σε εκτέλεση τιμολογίων πώλησης αγροτικών  προϊόντων στους παραπάνω Συνεταιρισμούς.

Αιτία του επανελέγχου στάθηκε η μεγάλη θετική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο απο παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αλλά και η άρνηση πολλών απο τους Συνεταιρισμούς  να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο Δημόσιο…Η εντολή του κ.Ρακιντζή όριζε ότι ο επανέλεγχος για τις επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες,αλλά και η πορισματική έκθεση για τον φορολογικό έλεγχο στους 206 Συνεταιρισμούς του Νομού Καρδίτσας θα έπρεπε να ολοκληρωθούν το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου του 2011. Στις 31 /1/2011  η Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας απάντησε  με έγγραφό της οτι δεν δύναται να ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος μέχρι τα τέλη του 2011  , καθώς τα συνεργεία με υπαλλήλους της Εφορίας Καρδίτσας, συγκροτήθηκαν μόλις  στις 27/1/201.

Το 2011 πέρασε,όπως το 2012,το 2013,το 2014 και μόλις τον περασμένο Απρίλιο η ΔΟΥ Καρδίτσας ( η Οικονομική Επιθεώρηση έχει πλέον καταργηθεί ) απάντησε για το τι είχε πράξει έως τότε. Έλεγξε ,όπως αναφέρει σε έγγραφό της, σε σύνολο 206 Συνεταιρισμών μόλις 10 ,ενω άλλοι 5 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

Ο κ.Ρακιντζής εξερράγη και με έγγραφό του στο Υπουργείο Οικονομικών ζητεί άμμεσα την ολοκλήρωση του πορίσματος.. Αν χρειάστηκαν λοιπόν 5 χρόνια για να γίνει επανέλεγχος σε 10 απο 206 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς  του Νομούς Καρδίτσας με τους ρυθμούς αυτούς ο επανέλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 100 χρόνια. Ζωή σε λόγου μας…Σχόλια