Στο δημόσιο η πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ – Τί προβλέπει η συμφωνία – Πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ

Στο δημόσιο η πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ – Τί προβλέπει η συμφωνία – Πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να ενδυναμωθεί παράλληλα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού «ολοκληρώθηκαν με μια επιλογή η οποία εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης», επισημαίνεται σε αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τη συμφωνία «σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης».

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, η πλειοψηφία των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (51%) παραμένει στο δημόσιο, ενώ ποσοστό 20% των μετοχών θα πωληθεί σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO), και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου.

Με τα έσοδα από την πώληση μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά στο διοικητικό συμβούλιο, το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλεγεί με κοινή συναίνεση.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν, και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.

«Η τελική συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης, η οποία υπηρετεί την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή – η οποία είχε νομοθετηθεί – για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του», αναφέρει το υπουργείο.

Η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών.

Ακόμη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα υποστηριχθεί η ΔΕΗ, προκειμένου με ομαλότητα και χωρίς κραδασμούς να ανταπεξέλθει της διαδικασίας διαχωρισμού του Δικτύου Μεταφοράς.

«Βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάρκεια ενέργειας και η μείωση του κόστους, ειδικά για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, αλλά και συνολικά, καθώς η ενέργεια είναι βασικό συστατικό κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Τέλος, συστήνεται ψυχραιμία «σε όλους εκείνους που «ελπίζουν» ή «φοβούνται» μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας. Τόσο οι «φόβοι» τους, όσο και οι «ελπίδες» τους, θα διαψευστούν, σημειώνεται. «Το Δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο και το ελληνικό Κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνεται.

Σχόλια