Στο εδώλιο οι 70 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο οι 70 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται για να δικαστούν, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την εκπνοή του 18μηνου, του ανώτατου, δηλαδή, ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, το οποίο για τους περισσότερους λήγει το Μάρτιο.

Οι δικαστές με αδιάσειστα στοιχεία, που βασίζονται στα ευρήματα των πολύμηνων ανακρίσεων, κρίνουν ότι ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Ενα μέλος του Συμβουλίου, ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας, μειοψήφησε εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορεί ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση και επικαλείται τη σύμβαση του Παλέρμο, που αξιώνει οικονομικό όφελος και οικονομικό κίνητρο για να χαρακτηριστεί μια ομάδα ως εγκληματική οργάνωση.

Η θέση του, όπως επίσης και η μειοψηφία του για το αδίκημα της οπλοκατοχής, ουσιαστικά, αν πλειοψηφούσαν, θα οδηγούσαν σε επιεικέστερη μεταχείριση κυρίως των βουλευτών της ΧΑ και κυρίως εκείνων που ανήκουν στον σκληρό της πυρήνα.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα βρεθούν 70 από τους 83 αρχικά κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ, και οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Αναλυτικότερα, με το σχετικό βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πρωτίστως ο επικεφαλής του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ, δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.

«Εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος»

Καταπέλτης είναι η απόφαση στο σημείο που αντικρούει την άποψη του δικαστή που μειοψήφησε και τεκμηριώνει την τελική κρίση ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Οι δικαστές που πλειοψήφησαν και τελικά έστειλαν στο εδώλιο τον σκληρό πυρήνα της Χ.Α., με πρόεδρο την έμπειρη Πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, αντικρούουν με επιχειρήματα τη θέση του κ. Σαλάτα, βασιζόμενοι στην πολυετή εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για τις εγκληματικές οργανώσεις που ισχύει από το 2001 μέχρι σήμερα και έχει αποτελέσει το βασικό εργαλείο καταδίκης εκατοντάδων ατόμων ως μελών εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τα μέλη της 17Ν αλλά και η συμμορία Βλαστού στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, οι: Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφα, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης.

Ακόμη, απαλλάσσονται από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία οι Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννης Φραγκούλης.

Επιπλέον, διατάσσεται να μην υπάρξει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Τέλος, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απορρίπτουν με το βούλευμά τους τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, και διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή, και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.
Σχόλια