Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν μετανάστες κατά της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν μετανάστες κατά της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Δύο ξεχωριστές προσφυγές κατέθεσαν δύο μετανάστες τον Απρίλιο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως έγινε γνωστό από πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, είναι η πρώτη φορά που μετανάστες προσφεύγουν κατά της συμφωνίας ωστόσο, πιθανότατα το δικαστήριο θα απορρίψει το αίτημα ως απαράδεκτο.

Σημειώνεται ότι οι δύο μετανάστες, ένας Πακιστανός και ένας Αφγανός, που «φιλοξενούνται επί του παρόντος σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα», κατέθεσαν τις προσφυγές τους στις 22 Απριλίου 2016, ωστόσο τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλουν δεν έχουν γίνει γνωστά.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που έχει ως στόχο να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, επιτρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία οι μετανάστες – συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων αιτούντων άσυλο – που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Σε αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε να χορηγήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα και δεσμεύτηκε, για κάθε Σύρο που στέλνεται πίσω να παραλαμβάνει κάποιον άλλον απευθείας από την Τουρκία.

 

 Σχόλια