Στο φως απάτη με βουλγαρικά κρασιά που τα… βάφτιζαν «Ευβοίας»

Στο φως απάτη με βουλγαρικά κρασιά που τα… βάφτιζαν «Ευβοίας»

Απάτη με εταιρία εμφιάλωσης και εμπορίας κρασιών η οποία έκανε παράνομες εισαγωγές κρασιού από τη Βουλγαρία, το οποίο στη συνέχεια πωλούσε ως ελληνικό, ξεσκέπασε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο ελέγχων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων κρασιού, μετά από συνδυασμένη επιχείρηση των Κινητών Ομάδων Eλέγχου (Κ.Ο.Ε) των Τελωνείων Σερρών και ΣΤ’ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στις 30.12.2015 υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε) του Τελωνείου Σερρών, κατά τη διενέργεια ελέγχου διακίνησης στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών, εντόπισαν βουλγαρικό επικαθήμενο φορτηγό ψυγείο, το οποίο μετέφερε 9.612 φιάλες κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 20.444 λίτρων) με προορισμό ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Εύβοια.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι για τα ως άνω εμπορεύματα δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη τελωνειακή διαδικασία για την ενδοκοινοτική διακίνηση τους, και ως εκ τούτου κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα του κρασιού και το μεταφορικό μέσο.

Την επόμενη ημέρα 31.12.2015 υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε) του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά πραγματοποίησαν έλεγχο στην παραλήπτρια εταιρεία στην Εύβοια, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας κρασιών.

Στους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης βρέθηκε μηχανή ετικετοποίησης φιαλών με αυτοκόλλητες ετικέτες και ποσότητα 9.882 φιαλών κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 19.256 λίτρων) η οποία δεσμεύτηκε. Η ανωτέρω ποσότητα είχε αποκτηθεί από βουλγαρική εταιρεία με τιμολόγια, αλλά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες για την ενδοκοινοτική διακίνησή τους.

Από τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία συστηματικά κάνει αγορές από εταιρείες του εξωτερικού και, αφού επικολλά την ετικέτα της στις φιάλες, διαθέτει το προϊόν στην αγορά ως ελληνικό προϊόν παραγωγής της.

Ο έλεγχος συνεχίζεται για τον προσδιορισμό των συνολικών ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί – αναλωθεί στην ελληνική αγορά προκειμένου να καταλογισθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.Σχόλια