Στο Καστελόριζο η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Στο Καστελόριζο η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Σε μια κίνηση συμβολισμού εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκαν να μεταβούν τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στο ακριτικό Καστελόριζο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ημέρες απηύθυνε σχετική πρόσκληση προς τα μέλη της Επιτροπής, στα οποία έκανε γνωστό ότι για τα θέματα Άμυνας θα ενημερωθούν στο Καστελόριζο.

Μάλιστα, η πρόσκληση εστάλη την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Βουλής ο σχεδιασμός είναι τα μέλη της Επιτροπής που θα μεταβούν στο ακριτικό νησί να έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς και με την στρατιωτική διοίκηση Μεγίστης.

Πάντως, διατυπώνονται επιφυλάξεις από κόμματα και βουλευτές για το νόημα της κίνησης αυτής, ακριβώς λόγω της συγκυρίας, γι’ αυτό και δεν θα συμμετέχουν, όπως δηλώνουν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού του κ. Καμμένου».

Βουλευτές της ΝΔ έλεγαν μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εφ’ όσον αποφασίσει να συμμετέχει στο ταξίδι αυτό, θα εκπροσωπηθεί συμβολικά από έναν βουλευτή της, ενώ άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ ή το Ποτάμι δεν θα λάβουν μέρος. Όπως έλεγε μάλιστα βουλευτής του ΚΚΕ, «δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στο ‘σόου’ του κ. Καμμένου».

Η πρόσκληση του κ. Καμμένου διαβιβάστηκε στα μέλη της Επιτροπής μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλής και η αρχική εντύπωση ήταν ότι θα συνεδρίαζαν εκεί, ωστόσο στην συνέχεια διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Δουζίνα ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά στην Βουλή και ότι το πρόγραμμα του ταξιδιού των βουλευτών στο Καστελόριζο περιλαμβάνει επαφές με τους τοπικούς παράγοντες του νησιού.

Μάλιστα, αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών γίνονται μόνο στη Βουλή και ότι ο μόνος που συγκαλεί τις επιτροπές είναι ο πρόεδρός τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, πρόσφατα οι τουρκικές αρχές με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν, με αφορμή την διεξαγωγή άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου δυτικά του Καστελόριζου, προχώρησαν σε ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της νήσου, ισχυριζόμενοι ότι το Καστελόριζο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Πηγή: in.grΣχόλια