Στο σφυρί θα βγει και η Εγνατία οδός

Στο σφυρί θα βγει και η Εγνατία οδός

Ως οικονομικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό την παραχώρηση του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτες που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και αναμένεται να προκηρυχθεί στη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι όροι της παραχώρησης είναι ακόμα άγνωστοι όμως, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται 40χρονη παραχώρηση με κατ΄αποκοπήν τίμημα 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα κατατεθεί κατευθείαν στο ταμείο του εξωτερικού για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και ποσοστό για το Δημόσιο από τα ετήσια έσοδα από τα διόδια.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα στον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, κόστισαν 6,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται  από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους, καθώς και από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δόθηκε με χαμηλό επιτόκιο και μακροχρόνια περίοδο εξόφλησης.

Την ίδια ώρα, το 2006, με κυβερνητική υπόδειξη, η δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός», υποχρεώθηκε να πάρει δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ από εμπορική τράπεζα για να αποπληρώσει τα υπολειπόμενα έργα που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις καθώς προχωρούσαν με υπερβάσεις προϋπολογισμών και χρονοδιαγραμμάτων.
Σήμερα τα έσοδα από τους επτά σταθμούς διοδίων ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στους υπόλοιπους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους.Σχόλια