15:11 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Στο σκαμνί η πρώην διοίκηση της Αγροτικής και ο επιχειρηματίας με τη Ferrari, για δάνεια 87 εκατ. ευρώ

Στο σκαμνί η πρώην διοίκηση της Αγροτικής και ο επιχειρηματίας με τη Ferrari, για δάνεια 87 εκατ. ευρώ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Την εποχή των «παχέων αγελάδων» αναπολεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SexForm, Αντώνης Παπαδόπουλος. Στα ένδοξα χρηματιστηριακά χρονικά τού 2000, την περίοδο που η μετοχή τής εταιρίας του «γέμιζε τα πορτοφόλια» των απανταχού «αλογομούρηδων» στη Σοφοκλέους, ο επιχειρηματίας με την πολυσχιδή δράση απολάμβανε όλες τις ανέσεις της καλής ζωής. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν ότι τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού συνήθιζε να «γκαζώνει» με την κόκκινη Ferrari του μέχρι τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ήταν η περίοδος της μεγάλης άνθησης. Την περίοδο όπου ο νεοέλληνας ζούσε τον δικό του προσωπικό μύθο. Λίγο καιρό αργότερα, βέβαια, ο επιχειρηματίας πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία διαπίστωσε υπεξαίρεση ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρίας του. Ξεκίνησε η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, καθώς σταδιακά και με μεγάλη χρονικά καθυστέρηση αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίον στήθηκε, την περίοδο 2004-2005, ένα τεράστιο τραπεζικό σκάνδαλο, τα απόνερα του οποίου πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες ακόμη και σήμερα. Εκείνο των δανειοδοτήσεων, ύψους 87 εκατ. ευρώ, της εταιρίας SexForm από την Αγροτική Τράπεζα.

Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»,την Τετάρτη 24 Ιουλίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νικόλαος Αντωναράκος, με μια πρόταση, η οποία απαριθμεί τις 110 σελίδες, δείχνει τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε 12 συνολικά πρόσωπα. Σε εννέα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΕ, μεταξύ των οποίων και στον πρώην διοικητή, Δημήτρη Μηλιάκο, για το αδίκημα της απιστίας κατ’εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, στον Αντώνη Παπαδόπουλο, καθώς και σε δύο ακόμη στελέχη της εταιρίας του για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προαναφερόμενη πράξη. Παρόλο που την τελευταία κρίση αναμένεται να έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, νομικές πηγές εκτιμούν ότι η τύχη των κατηγορούμενων είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. «Υποθέσεις σαν και αυτή εξηγούν την κατάρρευση της Αγροτικής», επεσήμαναν χαρακτηριστικά. Τους κατηγορούμενους βαραίνουν δάνεια συνολικού ύψους 66 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επισφαλώς τη διετία 2004-5 από την Αγροτική στη SexForm. Μέρος των χρημάτων φέρεται να διατέθηκε σε repos και σε μετοχές που ακυρώθηκαν.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή των κατηγορουμένων από το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ παύει την ποινική δίωξη σε βάρος του πατέρα του Αντώνη Παπαδόπουλου, Χρήστου, ο οποίος απεβίωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι το τραπεζικό σκάνδαλο της SexForm ξεκίνησε -βάσει κατηγορητηρίου- το 2002, εντούτοις οι διώξεις ασκήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2017. Για την ιστορία, η εταιρία SexForm, η οποία παρήγαγε και εμπορευόταν γυναικεία και παιδικά εσώρουχα, έβαλε «λουκέτο» το 2008. Οι 12 κατηγορούμενοι είχαν απολογηθεί τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς. Στον Μηλιάκο, τα στελέχη της ΑΤΕ και τους τρεις μετόχους της εταιρίας (σ.σ. τους εκπροσωπεί ο ποινικολόγος Θανάσης Βαρλάμης) ανακριτής και εισαγγελέας απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Στον Παπαδόπουλο επέβαλαν επιπλέον εγγυοδοσία 50.000 ευρώ.

Το κατηγορητήριο

Στο εισαγγελικό πόρισμα περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίον στήθηκε το colpogrosso αλλά και η ζημία που φέρεται να υπέστη η ΑΤΕ από τη χορήγηση των πέντε συνολικά δανείων. Στον Μηλιάκο αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Τράπεζας αποδίδεται:

“εν γνώσει τους ζημίωσαν, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την περιουσία της Τράπεζας κατά 66.400.584,49 ευρώ”. Αναφέρεται επί λέξει: «Εισέρρεαν τα ποσά των δανείων σε λογαριασμούς τής εταιρίας και των 2 κατηγορουμένων μελών του ΔΣ της εταιρίας, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού παρόλα αυτά συνεχίστηκε η σύναψη συμβάσεων και πρόσθετες πράξεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς και συμβάσεις παρατάσεων αυτών με επανειλημμένη υποβολή αιτήσεων δανειοδότησης, παρατάσεων και ρύθμισης… Οι επικεφαλής της εταιρείας διακινούσαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, εισέπρατταν αυτά ή διενεργούσαν διάφορες τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές και repos και εν γένει χρησιμοποιώντας τα κατά το δοκούν για σκοπούς άλλους από εκείνους για τον οποίο λαμβάνονταν.

Στην αντιπρόεδρο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM ενέκριναν δάνεια ή την ανανέωση ή την αύξηση πιστοδοτικού ορίου ή την παράταση των συμβάσεων ή τη ρύθμιση των οφειλών υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προβούν σε ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων τους και των δεδομένων του κλάδου δραστηριότητάς τους».

Τα επίμαχα δάνεια

Το πρώτο δάνειο δόθηκε στη Sex Form στις 19 Ιουνίου του 2002, για πιστοδοτικό όριο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, η σύμβαση τροποποιήθηκε και το ποσό αυξήθηκε στα 5 εκατ. ευρώ.Η σύμβαση καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2005, με υπόλοιπο αποπληρωμής τα 4.743.600 ευρώ.Ο σκοπός τής δανειοδότησης αφορούσε την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης της εταιρίας για τραπεζικές εργασίες, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για αυτόν τον σκοπό, με το μεγαλύτερο μέρος του δανείου να φέρεται να δόθηκε στους τρεις εν ζωή μεγαλομετόχους της εταιρίας.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα 3.450.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.Το ποσό φέρεται να αναλήφθηκε στις 21-6-2002, να κατατέθηκε σε λογαριασμό τής Eurobank και να επενδύθηκε σε repos.Εν συνεχεία φέρεται να αναλήφθηκε από την τράπεζα ως εξής:

  • 000 ευρώ στις 25-6-2002 με επιταγή στον πρόεδρο της εταιρίας, την οποία εξόφλησε στην Alpha Bank.
  • 000 ευρώ, στις 25-5-2002, για την έκδοση τραπεζικής επιταγής και αναλήφθηκαν από τον γιο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας.
  • 000 ευρώ φέρονται να διατέθηκαν, στις 26-6-2002, σε κόρη προέδρου και γιο διευθύνοντος συμβούλου.
  • 054.913 ευρώ, στις 27-6-2002, με επιταγή που εισέπραξε ο διευθύνων σύμβουλος της Sex Form. Το δάνειο πάντως έχει εξοφληθεί.

 

Το 2002, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sex Formλαμβάνει προσωπικό δάνειο 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αγορά 1,8 εκατομμυρίου μετοχών της εταιρίας του αλλά και μίας δεύτερης εταιρίας.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, δεν τηρήθηκε ο όρος αγοράς μετοχών τής δεύτερης εταιρίας. Αν και η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών ήταν για δανειοδότηση 12,6 εκατ., από τον φάκελο δανειοδότησης φέρεται να απουσίαζε η εισήγηση του τραπεζίτη για το επιπλέον ποσό τού δανείου.

Τον Μάρτιο του 2002, η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στην κόρη του προέδρου της Sex Form(και αντιπροέδρου στην εταιρία) δάνειο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά 10,7 εκατομμυρίων μετοχών τής εταιρίας από τον πατέρα της. Η διάρκεια αποπληρωμής ήταν 20 ημέρες.

Η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε στις 5-6-2002 αλλά ακυρώθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα γιατί η μεταβίβαση πακέτου μετοχών άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (η οποία δεν είχε συμπληρώσει δύο έτη από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ) κρίθηκε αντίθετη στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Τελικά, το δάνειο εκταμιεύτηκε στις 15-10-2002 κατόπιν σύναψης νέας σύμβασης βραχυπρόθεσμου δανείου και όπως αναφέρεται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, εξοφλήθηκε έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις, λόγω “αλλαγής επιχειρηματικών σχεδίων”, στις 13-1-2014.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον εισαγγελικό λειτουργό,“εφόσον σκοπός του δανείου ήταν η αγορά μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της δανειολήπτριας, επρόκειτο για καθαρά ενδοοικογενειακή συναλλαγή και η σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής κάλυψής της από την τράπεζα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη”.

Στις 2-7-2002 στην εταιρία δόθηκε νέο δάνειο, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της συμμετοχής τής Sex Formσε εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία.

Ωστόσο, η εταιρία της οποίας μετοχές θα αγοράζονταν, δεν προσδιορίζεται -κατά το κατηγορητήριο- στην απόφαση δανειοδότησης. Σε μεταγενέστερη εισήγηση (Δεκέμβρης 2002) αναφέρεται ότι επρόκειτο για την εταιρεία ΑΧΟΝ Συμμετοχών ΑΕ, συμφερόντων Θ.Λιακουνάκου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν μία επισφαλής δανειοδότηση, καθώς η επέκταση της Sex Formσε νέους τομείς δραστηριοτήτων, με μεγάλου ύψους δανειακή επιβάρυνση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Κατά τον ανακριτή, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της ΑΤΕ όφειλαν να διερευνήσουν τη δραστηριότητα της εταιρίας και αν ήταν ικανή να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις λόγω της υψηλής δανειακής σύμβασης με ένα νέο δάνειο, για να επεκταθεί, μάλιστα, σε εταιρία που δεν κατονομάζεται εξαρχής.

Στον Παπαδόπουλο δόθηκε το πέμπτο επίδικο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το πρώτο δάνειο που είχε λάβει, εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 58,7 εκατ. ευρώ.

Κατά το κατηγορητήριο, το δάνειο θα διασφαλιζόταν με μετοχές 3 εταιριών, για τις οποίες ωστόσο δεν έγινε έρευνα για την αποτίμηση των μετοχών τους.

Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Από την πλευρά τους, απολογούμενοι οι 12 κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι “τα δάνεια ελήφθησαν με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες”, υποστήριξαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι που, εκτός από την απιστία ή την ηθική αυτουργία σε αυτήν, κατηγορούνται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή της συνέργειας σε αυτό.

Ο διοικητής τής πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας αλλά και δύο υπάλληλοι (προϊστάμενοι δύο Διευθύνσεων της ΑΤΕ) φέρονται να υποστήριξαν ότι υπήρξαν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή των 5 δανείων που χορηγήθηκαν από τις 13 Ιουνίου του 2002 έως τις 19 Σεπτεμβρίου του 2005.

“Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πώληση των μετοχών που είχαν δοθεί ως εγγύηση καθώς ήδη η τιμή τους είχε πέσει πολύ”, φέρονται να υποστήριξαν οι επικεφαλής τής Τράπεζας.

“Η Τράπεζα είχε τις μετοχές, αυτόματα τις παρακράτησε ως εξασφάλιση. Ας προχωρούσε έγκαιρα στην πώλησή τους, πριν αρχίσει η πτώση της τιμής τους. Εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη ή αρμοδιότητα σε αυτό”, φέρονται να αντέτειναν, στις δικές τους απολογίες, οι κατηγορούμενοι επικεφαλής τής πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρίας που κατασκεύαζε, εισήγαγε και εμπορευόταν γυναικεία εσώρουχα και παιδικά ρούχα.

Ο εισαγγελέας πάντως προτείνει την παραπομπή των:

  • Δημήτρη Μηλιάκου, Νίκου Παπανδρέου, Χρήστου Στόκα, Ιωάννη Σπάη, Κωνσταντίνου Ρολάκη, Εμμανουήλ Πατεράκη, Κωνσταντίνου Κιούκη, Βασίλειου Δρούγκα, Παναγιώτη Σερμπίνη (ΑΤΕ) και
  • Αντώνη Παπαδόπουλου, Μαρίας Γουρνάκη και Σπύρου Βεργέτη (μετόχων της εταιρείας).

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας