Στο ΣτΕ η… τύχη της Βίκυς Σταμάτη

Στο ΣτΕ η… τύχη της Βίκυς Σταμάτη

Ένα 24ωρο έμεινε μέχρι να εκπνεύσει ο χρόνος της καταβολής των 50.000 ευρώ από τη Βίκυ Σταμάτη, προκειμένου να μην επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την τελική απόφαση θα λάβουν οι δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι θα ακούσουν τόσο τις απόψεις των δύο συνηγόρων της, όσο και των δικηγόρων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση των εξοπλιστικών, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της εγγυήσεως των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, λόγω των capital controls, το ποσό της εγγυοδοσίας δεν καταβλήθηκε από την πλευρά της Βίκυ Σταμάτη, καθώς με υπουργική απόφαση υπήρχε αναστολή καταβολής των εγγυοδοσιών μέχρι 31 Οκτωβρίου. Η προθεσμία αυτή δεν παρατάθηκε και η Βίκυ Σταμάτη θα πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι τις 5 Νοεμβρίου το ποσό της εγγυοδοσίας, ειδάλλως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επιστρέψει και πάλι στον Κορυδαλλό.

Προσφυγή των δικηγόρων της στο ΣΤΕ

Οι Φραγκίσκος Ραγκούσης και Γιάννης Παγορόπουλος, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία δεν παρατείνεται η μη καταβολή των εγγυοδοσιών, των δικαστικών παραβόλων, χρηματικών ποινών κ.λπ., λόγω της συνέχισης του capital controls.

Έτσι, ο πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος, κάλεσαν σε ακρόαση τους δικηγόρους και των δύο μερών (Βίκυ Σταμάτη και υπουργείων).

Στην συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι:

1) προσωρινή διαταγή του κ. Πετρούλια που θα «παγώνει» την επίμαχη υπουργική απόφαση η οποία δεν δέχεται παράταση της καταβολής των εγγυοδοσιών και των άλλων δικαστικών πράξεων και

2) απόφαση με την οποία θα αναστέλλεται η εν λόγω υπουργική απόφαση μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχει κατατεθεί για το επίμαχο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το αίτημα της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου για άρση του όρου της καταβολής εγγυοδοσίας, λόγω απορίας, απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.Σχόλια