Στον αέρα η εξωδικαστική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS

Στον αέρα η εξωδικαστική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS

Σε νέα τροχιά δείχνει να μπαίνει το μεγαλύτερο μάλλον σκάνδαλο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, μετά την αμφισβήτηση, εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, της εγκυρότητας της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης του άλλοτε πρόεδρου της επιτροπής για τη διερεύνηση του ομώνυμου σκανδάλου Σήφη Βαλυράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens, και μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού διότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση».

8D5F42A4DA4550FD7400D71D6301433D (1)Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η υπόθεση της Siemens αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς» που εξελίχθηκε «στο μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης». Μάλιστα, σημείωσε ότι η εταιρεία «απολαμβάνει ιδιώνυμης ασυλίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού το 2012 συνιστά εμπόδιο, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ο άλλοτε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του  σκανδάλου της Siemens τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία στην υπόθεση.

Ο κ. Βαλυράκης σημείωσε ότι η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις, αυξάνοντας το κόστος κατά 10%, με το 8% να χρησιμοποιείται για τη δωροδοκία υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη κυβερνήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων στη διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής.

«Η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» τόνισε και σχολίασε ότι 10 χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη υπόθεση, τον Μάιο του 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».

Στο μεταξύ, αποκάλυψε ότι όταν είχε οριστεί υφυπουργός Συγκοινωνιών, επί της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, επαναδιαπραγματεύτηκε «τη μίζα του υπουργού» με την εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του καλωδίου διεθνών επικοινωνιών Ελλάδος – Αιγύπτου «Αλέξανδρος», επιτυγχάνοντας καλύτερη τιμή υπέρ του Δημοσίου.

Ο Σήφης Βαλυράκης θα κληθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών για την υπόθεση.

Πάντως, δύο εκ των πέντε δικογραφιών που αφορούν τη Siemens έχουν τεθεί στο αρχείο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι ζητήματα που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου.Mε στοιχεία από το BΗΜΑΣχόλια