Στον «αέρα» η συμφωνία για το Eurogroup

Στον «αέρα» η συμφωνία για το Eurogroup

Σε αδιέξοδο έρχεται και πάλι η προσπάθεια συμφωνίας ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, αφού το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεων, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να τις ικανοποιήσουν και φαίνεται πως για άλλη μια φορά η κατάσταση μπορεί να γίνει οριακή και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του χρόνου.


Επιπροσθέτως,  είναι ακόμη γνωστό αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λάβει τελικά μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες από δεδομένα, σε ό,τι αφορά στην προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, αν και η συμμετοχή του είναι πολιτικά απαραίτητη για τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

«Το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι ότι το ΔΝΤ θα έχει λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή μη στο τρίτο Μνημόνιο έως τις αρχές του καλοκαιριού», σημείωσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό «αγκάθι» για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ να διαφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το βάθος της ελάφρυνσης που απαιτείται ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα συγκεκριμένο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ έχει προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους περίοψο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.

Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί ότι η πρόταση του ΔΝΤ πηγαίνει πέρα από τις ελαφρύνσεις που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, αν και θέλουν το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.

Στα θετικά των δηλώσεων του αξιωματούχου στους δημοσιογράφους, ότι, όπως σημείωσε, φαίνεται να υπάρχει στις συζητήσεις για τον δημοσιονομικό «κόφτη».

«Πολιτική συμφωνία για το χρέος στους στόχους του Eurogroup»

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, είναι οι στόχοι του Εurogroup της 24ης Μαΐου για την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας στα παραπάνω είναι δύσκολη λόγω του ζητήματος του χρέους, αλλά όχι αδύνατη, προσθέτοντας ότι όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Μαΐου και όχι νωρίτερα.

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup

Ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», δήλωσε χθες (17/5) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μιλώντας για το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να επεσήμανε πως η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια.

Ακόμη, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

disjelblum

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της «Wall Street Journal», που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.

Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.Σχόλια