Στον «αέρα» η συμφωνία για το προσφυγικό

Στον «αέρα» η συμφωνία για το προσφυγικό

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, με την αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Επίκεντρο της σύγκρουσης Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, με την Ευρώπη να εκτιμά πως ο νόμος επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ως τρομοκράτες, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.

Την ίδια ώρα, τα σύννεφα πάνω από τη συμφωνία επαναφέρουν στο προσκήνιο το λεγόμενο plan B, που αφορά άμεσα στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν ξένα Μέσα, προβλέπει την μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε ημιμόνιμους καταυλισμούς προσφύγων – μεταναστών.

Γιούνκερ: Κατάρρευση της συμφωνίας, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία

Τα «δόντια του» στην Τουρκία αναφορικά με τη μη συμμόρφωσή της, έδειξε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας για κατάρρευση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αλλαγές στην αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Ο κ. Γιούνκερ σε έντονο ύφος, τόνισε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί ώστε να υπάρξει κατάργηση της βίζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Ορίσαμε τα κριτήρια γι’ αυτή την κατάργηση, υπάρχουν 72 και το 65ο είναι η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμμένουμε σε αυτό και η αποχώρηση του πρωθυπουργoύ Νταβούτογλου δε σημαίνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μπορούν να αγνοηθούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς την Ευρώπη, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου και εκείνος θα πρέπει να τους το εξηγήσει», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι νεκρή

Προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, έκανε λίγο μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία δεν είναι νεκρή».

«Εργαζόμαστε ακόμη προς την κατεύθυνση της χορήγησης στους Τούρκους του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης προς την ΕΕ, γιατί αποτελεί σημείο – κλειδί ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Γερμανος ΥΠΕΞ: Στο χέρι της Τουρκίας η κατάργηση της βίζας

Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να εκπληρώσει τα 72 κριτήρια τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χορηγήσει στους Τούρκους πολίτες κατάργηση βίζας για ταξίδια στο ευρωπαϊκό έδαφος από τις 30 Ιουνίου 2016».

Μιλώντας σε διάσκεψη για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό της πλαίσιο σε σχέση με την τρομοκρατία, το οποίο σήμερα οδηγεί σε διώξεις εκπροσώπων του Τύπου. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σουλτς: Σταμάτησα τη διαδικασία για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εζεμέν Μποζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Τουρκία: Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας

Ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν αλλάζει, επανέλαβε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ακολουθώντας τη «γραμμή» που έχει δώσει ο Τούρκος πρόεδρος, και υποστηρίζοντας μάλιστα πως η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών δεν είχε αναφερθεί εκ των προτέρων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στη δεύτερη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία εστάλη προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Μαρτίου, γίνεται ρητή αναφορά στο σκέλος των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην αναθεώρηση της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία, με στόχο την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο κ. Μποζκίρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για τη βίζα, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας είναι άδικη και απαράδεκτη.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα επόμενα βήμα της Τουρκίας θα αποφασιστούν σύμφωνα με τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα -και αφού είχε βγάλει εκτός σκηνικού τον Αχμέτ Νταβούτογλου- διεμήνυσε προς την ΕΕ «εσείς τον δρόμο σας και εμείς τον δικό μας», ενώ σε άλλες δηλώσεις του είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολιτικούς βραχίονες τρομοκρατικών οργανώσεων (…) Είναι μαύρη κωμωδία η ΕΕ να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά τον ορισμό της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές ότι χωρίς απελευθέρωση της βίζας δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό.Σχόλια