Στον εισαγγελέα οι 8 πραξικοπηματίες

Στον εισαγγελέα οι 8 πραξικοπηματίες

Την πόρτα της εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης πέρασαν λίγα λεπτά μετά τις 9:30 oι 8 επιβαίνοντες του Black Hawk που χθες , Σάββατο 16 Ιουλίου έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Η δικηγόρος τεσσάρων εξ αυτών δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία και το έμαθαν με μήνυμα. Οπως είπε η κ. Μαρινάκη, είχαν εντολές από ανώτερούς τους να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και όταν δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία φοβήθηκαν για τη ζωή τους και επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο.

Η δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών τόνισε επίσης πως και οι 8 αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Ακόμη, ανέφερε ότι έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και την καθαίρεση δικαστών, φοβούνται για το αν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

 Σχόλια