Στουρνάρας: Ο Βαρουφάκης «φόρτωσε» τους Έλληνες φορολογουμένους με 86 δισ. ευρώ

98 1

Τη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη επισήμανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος που «φορτώθηκαν» οι Έλληνες φορολογούμενοι ξεπερνά τα 86 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδος χαρακτήρισε «θετική στροφή» την αναδίπλωση της κυβερνησης μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να «πιαστούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω της υπερφορολόγησης και να χαθούν οι αναπτυξιακοί.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «το 2014, μετά από μια διετή προσπάθεια, είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Θυμίζω είχαμε παράγει πρωτογενές πλεόνασμα τότε και είχε βγει και η ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές τόσο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις όσο και το Δημόσιο. Σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται πάλι θετικές το 2016», για να εξηγήσει ότι «υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 όπου δοκιμάστηκε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης η οποία δεν απέδωσε. Είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε. Θεωρώ θετικό ότι η κυβέρνηση έγκαιρα έκανε την απαραίτητη στροφή που έπρεπε να κάνει».

«Πολλοί ρώτησαν για το κόστος αυτής της διαπραγμάτευσης, αν αυτό το κόστος των 86 δισ. που ανέφερα είναι πραγματικά κόστος» πρόσθεσε σε άλλο σημείο, για να απαντήσει: «Κοιτάξτε, εγώ έκανα μια ήπια προσέγγιση. Είπα ότι τα 86 δισ. είναι μια προσέγγιση του κόστους για το τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο αυτό καθ’ αυτό δεν ήταν επιθυμητό από κανέναν. Κανείς δεν ήθελε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο, νομίζω άρα ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο. Το ό,τι οδηγηθήκαμε σε περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων, σε μεγάλη εκροή καταθέσεων, αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος. Εάν επιθυμείτε να συνδέσετε αυτό με κόστος πραγματικό, δηλαδή μείωσης της περιουσίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αυτό προκύπτει. Εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και την συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015, θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ. Εάν προσθέσετε σε αυτό και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών -για να μην σας πω το υπόλοιπο κόστος του ιδιωτικού τομέα- προκύπτει σαφώς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Βεβαίως, δεν λέω ότι αυτό το κόστος είναι μόνιμο, μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί ακολουθώντας τη σωστή πολιτική. Αυτή για παράδειγμα που γίνεται τώρα θεωρώ ότι είναι μια πολιτική επιστροφής στην πραγματικότητα και χαίρομαι που έγκαιρα η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Έγκαιρα. Υπέγραψε τη συμφωνία και αρχίζει το κόστος αυτό και μειώνεται».

Αντιδρώντας, δε, στις σχετικές διαμαρτυρίες βουλευτών της συμπολίτευσης, επανήλθε λέγοντας για το κόστος της διαπραγμάτευσης: «Νομίζω ότι σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια του μνημονίου προσεγγίζουν το κόστος αυτό. Σας είπα ότι συγκρίνετε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αν θυμάμαι του 2014 και αυτήν που έκανε τον Ιούλιο του 2015. Οι δύο γραμμές απέχουν 30% του ΑΕΠ, αυτό είναι κόστος. Είναι χειροτέρευση της καθαρής θέσης του δημόσιου, προσθέστε και το κόστος του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για να υπολογίσουμε το κόστος του ιδιωτικού τομέα, προσθέτουμε όμως το κόστος της απώλειας της αξίας των τραπεζών που υπέστη».

«Άρα σας είπα· βλέπω ότι επιμένετε. Σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια που είπα εγώ και τα οποία τα παρουσίασα ως κόστος μνημονίου συν εξόδου καταθέσεων συν κεφαλαιακών περιορισμών προσεγγίζουν ένα πραγματικό κόστος. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό κόστος, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε σήμερα είναι το πώς στην πάροδο του χρόνου θα μειώσουμε το κόστος αυτό και μέσα στην περίοδο του προγράμματος και μετά. Και ο μόνος τρόπος για να το μειώσουμε αυτό, είναι ακριβώς να ακολουθήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές που θα οδηγήσουν σε υψηλή ανάπτυξη στη χώρα».

 Join the Conversation

1 comment

 1. George Moraitis Απάντηση

  Τι λες βρε μαλακα? Που μιλάς λες και είμαστε κουτάβια.
  Σε πρώτο χρόνο ο Βαρουφακης ήταν έτοιμος να πάει στην έξοδο από το γαμημενο για νόμισμα, ήταν ξεκάθαρο για όλους μας πως ο Βαρουφακης είχε επιλέξει να τερματίσει τα μνημονια έχοντας υπ όψιν πως θα πρέπει να γυρίσει σε εθνικό νόμισμα. ..το γεγονός πως ο αρχιμαλακας Τσιπρας επέλεξε τον εύκολο τρόπο που μεταφράζεται «Στα 4″ η αλλιώς » Ναι σε ολα» δεν σημαίνει πως ο Βαρουφακης μας έφτασε να χρεωθουμε αλλά 86 δις.
  Είσαι ένας αρχιμασονος υποστηρικτής της Νέας τάξης πραγμάτων που δεν θα έλεγες τίποτα πάρα πανω και τίποτα λιγότερο πως η υφισταμενη πολιτική είναι εξιλεωση για τον τόπο.
  Δεν φταις ωστόσο εσύ, εμείς οι μαλακες φταίμε που δεν σας έχουμε ακομη δικασει με την κατηγορία της εσχατης προδοσίας εν καιρό ειρήνης που σαφέστατα η ποινή με βάση το σύνταγμα δεν είναι ισόβια αλλά Θάνατος. ….
  Ελπίζω σε ένα πράγμα, όταν θα ξυπνησουμε να μην είναι ακόμη αργα