Στουρνάρας: Το Μνημόνιο των 86 δισ. ήταν το κόστος της «γενναίας διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη

Στουρνάρας: Το Μνημόνιο των 86 δισ. ήταν το κόστος της «γενναίας διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη

«Το τρίτο Μνημόνιο, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν το κόστος της διαπραγμάτευσης που έκανε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου London School of Economics.

«Μαζί με το νέο Μνημόνιο, η »γενναία διαπραγμάτευση» που διεξήγαγε ο κ. Βαρουφάκης με τον συνεργάτη του Νίκο Θεοχαράκη οδήγησε σε εκροές καταθέσεων 45 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι απώλειες οδήγησαν στους κεφαλαιακούς ελέγχους του καλοκαιριού του 2015, που επιβλήθηκαν «για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Το μόνο που κατάφερε εκείνη η διαπραγμάτευση ήταν να αλλάξει το όνομα της τρόικα σε θεσμούς και να μετακινηθούν οι συζητήσεις από τα υπουργεία στο ξενοδοχείο Χίλτον», τόνισε αιχμηρά.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω λόγια του κ. Στουρνάρα ήρθαν σε απάντηση της ομιλίας του Νίκου Θεοχαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, ως «αποικιοκρατική».

«(…) Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ.. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.Σχόλια