Στους 17.720 οι άστεγοι στην Αττική – Φωτίου: Μόνο το 1/3 των αιτήσεων για επίδομα στέγασης θα καλυφθεί

Στους 17.720 οι άστεγοι στην Αττική – Φωτίου: Μόνο το 1/3 των αιτήσεων για επίδομα στέγασης θα καλυφθεί

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Θεανώ Φωτίου, οι άστεγοι μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής φτάνουν τους 17.720, ανάμεσα τους και πολλοί που κοιμούνται ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο τους.

Η κ. Φωτίου αναφερόμενη στο τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα, σημείωσε ότι από την Παρασκευή θα δίνεται το μηνιαίο επίδομα στέγασης, που θα κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος στέγασης και επανένταξης, ωστόσο, το επίδομα σε πρώτη φάση θα αφορά μόλις σε 1.073 άτομα, εκ των οποίων τα 500 βρίσκονται στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη και 420 σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, που πρέπει να γίνει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος, που συνεχώς γίνεται και πιο δραματικό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήδη υπάρχει μισό εκατομμύριο πολιτών με κόκκινα δάνεια.

«Παρά την ηρωική προσπάθεια που γίνεται από τις υπηρεσίες, τα πράγματα δεν προχωράνε. Είναι απίστευτες οι ελλείψεις που υπάρχουν, είτε οικονομικές, είτε σε επίπεδο δομών στα θέματα περίθαλψης», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρχει πλήρης και ακριβής εικόνα, για το ποιοι θα επωφεληθούν από αυτούς που έκαναν αιτήσεις μέχρι τις 30 Μαΐου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία, και ζήτησαν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η υπουργός έχουν κατατεθεί 300.000 αιτήσεις και, όπως τόνισε, «το τραγικό είναι πως τα 140.000 άτομα ζητούν ρεύμα, ενώ 297.00 ζητούν σίτιση».

«Επιδότηση στέγης ζήτησαν 90.000 άτομα. Ωστόσο, θα δοθεί ένα επίδομα ενοικίου που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ – 220 ευρώ μηνιαίως σε 30.000 οικογένειες, δηλαδή μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων θα είναι δυνατό σε πρώτη φάση να καλυφθεί», σημείωσε.

Η κ. Φωτίου τόνισε και ότι επιταχύνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ με κονδύλια ύψους 135 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στη σίτιση, ενώ έχουν δοθεί οι κάρτες ασφάλισης σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και παράλληλα εξετάζεται και η κάρτα διαδρομών για ανέργους.

Όπως ανέφερε, μέσα στα σχέδια του υπουργείου είναι και η αξιοποίηση 240 κτιρίων που είναι αυτή τη στιγμή αναξιοποίητα στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα, διερευνάται το νομικό πλαίσιο ώστε να ανταποκριθεί στις οικειοθελείς προσφορές που γίνονται από πολίτες που θέλουν να παραχωρήσουν είτε σπίτια είτε πολυκατοικίες για την κάλυψη των αναγκών των άστεγων.Σχόλια