Στους δρόμους οι αγρότες όλης της Ελλάδας για το ασφαλιστικό

Στους δρόμους οι αγρότες όλης της Ελλάδας για το ασφαλιστικό

Kλιμακώνονται από σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με αιχμή το ασφαλιστικό. «Αιχμή του δόρατος» θα αποτελέσει το μπλοκ που θα επιχειρήσει να κλείσει τα Τέμπη.

Οι αγρότες στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού, ενώ ισχυρή παρουσία θα υπάρχει και σε λιμάνια και τελωνεία. Αίτημα τους η άμεση απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο για να τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα των ΜΑΤ οι αγρότες δεν πτοήθηκαν, αλλά και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα.

Στους δρόμους βγήκαν από χθες οι αγρότες όπου ξεκίνησαν να στήνουν μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Πελοπόννησο, ενώ προχώρησαν και στον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα. Σύμφωνα με τους αγρότες οι νέες ρυθμίσεις είναι «ταφόπλακα» για το επάγγελμά τους γιατί, όπως υποστηρίζουν, εξανεμίζουν το εισόδημά τους.

Τα τρακτέρ ξεκίνησαν στις 10.30π.μ. από 6 διαφορετικούς άξονες: του Τυρνάβου, της Αγιάς, της Καρδίτσας, των Τρικάλων (Τερψιθέα, Μάνδρα, Ραχούλα,Αμυγδαλέα κ.α.), της Νίκαιας και του Κιλελέρ-Πλατύκαμπου και θα φτάσουν στα Τέμπη στις 12.30 μ.μ., όπου θα παραταχθούν μέχρι νεωτέρας απόφασης. Οι λόγοι που επιλέχτηκαν τα Τέμπη, εκτός από συμβολικοί, αφού συνδέθηκαν στην συνείδηση των αγροτών με τους πολύχρονους αγώνες των παππούδων και των πατεράδων τους, είναι και πρακτικοί μιας και υπάρχει χώρος για άνετη παράταξη των οχημάτων και των τρακτέρ τους, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα εξυπηρετούν τους αγρότες. Ο κύριος λόγος όμως ήταν και παραμένει ότι στα Τέμπη κόβεται εύκολα η Ελλάδα στα δύο.

Προσκλητήριο απευθύνει το Μπλόκο των Τεμπών σε όλους τους κινητοποιημένους αγρότες, να στείλουν εκπροσώπους τους από όλα τα μέρη της Ελλάδας την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη, ώστε να καθοριστούν οι ενέργειες των επόμενων ημερών.

Την Πέμπτη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στήνει αγωνιστικά μπλόκα διαμαρτυρίας ενάντια στην σκληρή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης :

1. Στις 12.30 μ.μ. στα Φάρσαλα στους Χαλκιάδες

2. Στις 12.30μ.μ. στην διασταύρωση Πλατυκάμπου-Αγιάς

3. Στις 1.30μ.μ. στο χωριό Νίκαια

4. Στις 12 το μεσημέρι στην Ελασσόνα στο ύψος της Μελούνας, το οποίο θα συντονίζεται με το μπλόκο της Νίκαιας.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου και Αμπελώνα εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι τάσσονται στο πλευρό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Νομού Λάρισας και θα πορευτούν μαζί με το σχέδιο δράσης και τα αιτήματα τους που είναι κοινά, εκπροσωπώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες.

Με την ίδια αγωνιστική διάθεση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας θα συγκεντρώσει την Πέμπτη στις 11π.μ. τα τρακτέρ στον κόμβο της Ιτέας  και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων στις 11π.μ. στην Φαρκαδώνα και από εκεί θα αναχωρήσουν για την εθνική οδό στο ύψος της Νίκαιας, όπου ετοιμάζουν δυναμικό, ισχυρό μπλόκο.

Τα υπόλοιπα μπλόκα

Μακεδονία-Θράκη

Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ.

Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα. Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν. Τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαϊας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.

Ήπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 10.30 θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους.

Πελοπόννησος

Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες σήμερα, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Κέρκυρα

Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποφάσισε για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας.

Με πληροφορίες από το agronews.gr

 Σχόλια