Στρατούλης: Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση – Κάτω από το όριο της φτώχειας το 44,8% των συνταξιούχων

Στρατούλης: Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση – Κάτω από το όριο της φτώχειας το 44,8% των συνταξιούχων

Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα, με αφορμή σχετική συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα ορίζεται στα 664,69 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων, ενώ η μέση επικουρική στα 168,40 ευρώ.

Στην επιστολή που συνοδεύει τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ότι το 44,8% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.189.396 από τους 2.654.784, λαμβάνουν κάθε μήνα συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 665 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), οι 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνουν, αφαιρουμένων των κρατήσεων, αποδοχές από συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα, η πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, το 89,4% των συνταξιούχων γήρατος είναι άνω των 61 ετών.

Στην επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρεται και στις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συντάξεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι την περίοδο 2010-2013 οι συντάξεις του ΙΚΑ υπέστησαν μειώσεις έως και 44,2%, οι συντάξεις του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 48%, ενώ σημαντικές μειώσεις, έως και 16,9%, υπέστησαν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, λόγω της απώλειας των δώρων και των επιδομάτων αδείας.

Ο κ. Στρατούλης καταλήγει ότι τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα «ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των ”θεσμών”, αναφορικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία απολύτως βάση», και προσθέτει ότι «Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση δε συζητά με τους ”θεσμούς” νέες μειώσεις σε κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, καθώς οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση, λόγω των πεπραγμένων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων».Σχόλια