Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία – Μπροστά ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος

Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία – Μπροστά ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος

Πρώτος στις καταμετρήσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι 700.000 επιστολικές ψήφοι που καταμετρώνται σήμερα, είναι ο ακροδεξιός υποψήφιος των αυστριακών προεδρικών εκλογών, Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ ο αντίπαλός του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων λαμβάνει ποσοστό 48,1%, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την χθεσινή ισοπαλία των δυο υποψηφίων και το ολονύκτιο εκλογικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε, πλέον γίνεται καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ώστε να βγει ο νικητής, με τα τελικά αποτέλεσμα να αναμένονται μεταξύ 6 μμ και 8 μμ.

Σύμφωνα με την αυστριακή τηλεόραση, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε σε 71,8%. Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση. Και ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ανεπαρκές του έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του Χόφερ, που έφτασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, αφού και για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό, ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Πηγή: DW –  Newsbomb.gr

 Σχόλια