Συνεχίζεται με αυστηρότερους ελέγχους το μπλόκο στη βαλκανική οδό

Συνεχίζεται με αυστηρότερους ελέγχους το μπλόκο στη βαλκανική οδό

Ακόμα πιο αυστηρό έλεγχο συνόρων, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου προσφύγων, αποφάσισαν οι αρχηγοί της αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι.

Οι συγκεκριμένες Βαλκανικές χώρες και με την τελευταία απόφαση τους συνεχίζουν να έχουν την ίδια προκλητική στάση, ακόμα και την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση σήμερα εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας – και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με τα Σκόπια για να μπουν στη χώρα.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια