Συρία: Στις 9 Μαρτίου ξεκινά ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών

Συρία: Στις 9 Μαρτίου ξεκινά ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία θα ξεκινήσει το απόγευμα της 9ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα (1/3) ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος είχε αρχικά ορίσει ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων την 7η Μαρτίου, όμως διευκρίνισε ότι θα δοθεί μια διήμερη αναβολή για τεχνικούς λόγους και προκειμένου να έχει εδραιωθεί η εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο.

Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters ο ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει ενημερωθεί»

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα ενημερωθεί επισήμως για το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να οργανώσουν ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στις 9 Μαρτίου και, επιπροσθέτως, δεν γίνεται να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και δεν τερματιστεί η πολιορκία πόλεων στη Συρία, δήλωσε απόψε ένα στέλεχός της.

Ο Ριάντ Νάσαν Άγα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είπε ότι η αντιπολίτευση θα εξετάσει την έκκληση για έναρξη συνομιλιών, βασιζόμενη στις εξελίξεις που θα υπάρξουν επί του πεδίου. Τόνισε όμως ότι η αντιπολίτευση πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου.

Ο Άγα είπε επίσης ότι δεν βλέπει «να εφαρμόζονται σωστά» οι όροι που έχει θέσει η αντιπολίτευση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα «βιάζεται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια