Συρία: Το φάσμα της πείνας κρατά τα προσφυγόπουλα μακριά από τα θρανία

Συρία: Το φάσμα της πείνας κρατά τα προσφυγόπουλα μακριά από τα θρανία

Περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά πρόσφυγες από της Συρία βρίσκονται εκτός σχολείου στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία, χώρες οι οποίες φιλοξενούν την πλειοψηφία των περίπου 5 εκατομμυρίων προσφύγων που δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Πολλά παιδιά Σύρων αναγκάζονται να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένεια να τα βγάλει πέρα, ή αδυνατούν να πληρώσουν για μεταφορικά μέσα στα σχολεία, σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε από τον επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Overseas Development Institute, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Τον Φεβρουάριο, κράτη-χορηγοί υποσχέθηκαν να δώσουν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,28 δις ευρώ) για να βοηθήσουν τις χώρες υποδοχής να προσφέρουν σχολική μόρφωση σε όλα τα παιδιά Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Περίπου 1 δις δολάρια (891.000 ευρώ) από το ποσό αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα, σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Θα χρειαστούν ακόμα περισσότεροι πόροι για να βοηθήσουν τις οικογένειες να καλύψουν το φαγητό και άλλες βασικές ανάγκες, είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κέβιν Ουάτκινς. «Αν είσαι γονιός και αντιμετωπίζεις την επιλογή να δώσεις στα παιδιά σου ένα σωστό γεύμα στο τέλος της μέρας ή να πληρώσεις για τη μεταφορά τους (…) για να τα στείλεις στο σχολείο, οι πιθανότητες είναι να διαλέξεις τη σωστή διατροφή», είπε σε συνέντευξη.

Το επίπεδο φτώχειας μεταξύ Σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί απότομα από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011, καθώς τα έξοδα ενοικίου, οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων και το κόστος περίθαλψης και θέρμανσης έχουν μειώσει τα οικονομικά αποθέματα των οικογενειών των προσφύγων.

Πάνω από τους μισούς Σύρους πρόσφυγες, από το ένα εκατομμύριο που βρίσκονται στον Λίβανο, δεν έχουν χρήματα για αρκετό φαγητό, και περίπου 70% διαβιώνουν με λιγότερο από 115 δολάρια (102 ευρώ) τον μήνα, όριο φτώχειας της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχεδόν 90.000 Σύροι πρόσφυγες που παρακολουθούν ήδη μαθήματα σε σχολεία στον Λίβανο μπορεί να αναγκαστούν να σταματήσουν λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, πρόσθεσε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια