«Ταΐζει» τον κοσμο άδειες!

«Ταΐζει» τον κοσμο άδειες!

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την αναδιαμόρφωση του τηλεοπτικού πεδίου με την αδειοδότηση συνολικά 4 καναλιών, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε μία ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβερνητική υπομονή απέναντι στην αντιπολίτευση για τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ εξαντλήθηκε και από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η επιβεβλημένη από τα σύναγμα συναίνεση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη ης. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση για θεσμική εκτροπή, λόγω της άρνησής της να παράσχει συναίνεση και της επέρριψε ότι έχει στόχο να βραχυκυκλώσει το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού πεδίου. Μάλιστα υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια προς τη διαπλοκή.

Η έκθεση που αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο

Το ereportaz.gr φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο – έκθεση Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που καταλήγει ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition), που παρέδωσε ο Νίκος Βούτσης στα κόμματα της Βουλής.

Δείτε τα αποκλειστικά έγγραφα:

ekthesi 1 2

ekthesi 2 2

ekthesi 3 2

ekthesi 4 2

«Είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά και αόριστα η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή. Μιλάμε για τα κανάλια υψηλής πιστότητας. Όλη η άλλη συζήτηση που ερχόταν ενδεχομένως από ελλιπή προετοιμασία και αναφερόταν σε δεκάδες καναλιών που έχουν πάρει άδειες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή σε δεκάδες άδειες καναλιών, ενδεχομένως δεν αφορούσε τα κανάλια HD» είπε εισηγητικά ο πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα μπουκέτα ή τα συνδρομητικά ή τα ιντερνετικά όπου κάθε κανάλι που υπάρχει σήμερα ή μπορεί να ανοίξει στο μέλλον, δύναται να κάνει όσες αναμεταδόσεις θέλει.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η μελέτη που είχε παραγγελθεί εδώ και καιρό έχει γίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο έχει συμβουλεύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι δόθηκαν οι άδειες. Η μελέτη που αφορά τα πραγματικά δεδομένα έχει γίνει και ακολουθήθηκε από όλες τις χώρες και έδωσαν 4, 5 , 6 – μόνο η Ιταλία έχει 11-12 για τους γνωστούς λόγους και με τη γνωστή ποιότητα».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Η έκθεση υπογράφεται από το Τμήμα Επικοινωνικών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσηςτης Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation), που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ως πρόγραμμα του Robert Schuman Centre for Advanced Studies. Η σχολή (FSR C&M) συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, η έκθεση εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε γνωμάτευση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να δοθεί με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα:

  • Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.
  • Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Σύμβαση της Γενεύης (GE06).
  • Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).
  • Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές, οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει άλλη διάσταση

Όπως δήλωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Δημήτρης Σεβαστάκης: «Οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, δεν σημαίνουν τέσσερα κανάλια».

Μιλώντας σε εκπομπή  του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για τέσσερις πλατφόρμες, εκτιμώντας πως τα κανάλια θα είναι περισσότερα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειεςΣχόλια