Τα αμερικανικά ΜΜΕ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον Τραμπ

Τα αμερικανικά ΜΜΕ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον Τραμπ

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πέντε εβδομάδες πρι από τις προεδρικές εκλογές δεν αντιμετωπίζουν πλέον «με το γάντι» τον Ντόναλντ Τραμπ και υποβάλλουν τις δηλώσεις και τις υποθέσεις του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο σε πολύ πιο επισταμένη εξέταση, φθάνοντας μέχρι να τον χαρακτηρίζουν «ψεύτη».

Οι New York Times κατήγγειλαν πρόσφατα τα «ψέματα» του δισεκατομμυριούχου όταν θέλησε να φορτώσει στην Χίλαρι Κλίντον την ευθύνη για μια θεωρία συνωμοσίας αναφορικά με την καταγωγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η έγκυρη εφημερίδα ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου πως υποστηρίζει την Χίλαρι Κλίντον και δύο ημέρες αργότερα δημοσίευσε ένα δηκτικό κύριο άρθρο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου ο οποίος καλλιεργεί «την αδιαλλαξία, τον φανφαρονισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις».

Έπειτα από πάνω από ενάμιση χρόνο μια πολυτάραχης προεκλογικής εκστρατείας, οι κατηγορίες του δισεκατομμυριούχου εναντίον της Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα έκαναν τελικά το CNN να παραβεί τη συντακτική γραμμή του που προκρίνει την εμφανή ουδετερότητα: το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «ψευδείς» γράφοντας τη λέξη πάνω σε μια κόκκινη λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης.

Επί μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ απολάμβανε απεριόριστης, όπως φαινόταν, κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης, όμως το ρεύμα φαίνεται πως έχει πλέον αντιστραφεί.

«Τα μέσα ενημέρωσης σιγά-σιγά αντελήφθησαν πως η εκστρατεία αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί σαν να ήταν μια ομαλή προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία», αναλύει ο Νταν Κένεντι, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Northeastern. «Ο Τραμπ έχει επαναλάβει εσφαλμένες πληροφορίες τόσο συχνά ώστε πρόκειται πλέον για ψέματα. Διαδίδει ψεύδη εσκεμμένα. Ποτέ δεν το είχαμε δει αυτό μέχρι τώρα σε προεδρικό υποψήφιο», συνεχίζει.

Διαβάστε επίσης: Spiegel: Η Γερμανία προετοιμάζεται για πιθανή εκλογή Τραμπ – Μυστικές συναντήσεις στις ΗΠΑΣχόλια