Τα αρχαία μπλοκάρουν το Ελληνικό (σχεδιάγραμμα)

Τα αρχαία μπλοκάρουν το Ελληνικό (σχεδιάγραμμα)

Στον αέρα βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, η επένδυση στο Ελληνικό καθώς η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), αναμένεται να ανακυρήξει σχεδόν ολόκληρη την έκταση ως αρχαιολογικό χώρο.

Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η παραχώρηση που έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Παρόλα αυτά η «επένδυση» προκαλεί αντιδράσεις σε τοπικούς Φορείς και όχι μόνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη εισαγγελική έρευνα σχετικά με το αντίτιμο της πώλησης. Όπως έχει αποκαλύψει το ereportaz   έχουν ήδη συνταχθεί δυο πραγματογνωμοσύνες από τους κ.κ. Μελά και Αναματερό που κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» καθώς, όπως συμπεραίνουν, το Ελληνικό παραχωρήθηκε στην Lamda τέσσερις με πέντε φορές κάτω από την πραγματική του αξία. Οι εισαγγελικές Αρχές ανέθεσαν την διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης σε δυο άλλους εμπειρογνώμονες οι οποίοι φέρονται να έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράματα.

Ωστόσο δημοσιεύματα του Τύπου έχουν εγείρει διάφορα θέματα μιας και ο ένας εξ αυτών φέρεται στο παρελθόν να συνεργαζόταν με το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα αρχαία

Σύμφωνα με επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων που δημοσιεύει η «Καθημερινή», με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, η οποία απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στο ΤΑΙΠΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης».

 

Ζητούν, δε, με αυτήν την επιστολή από όλους τους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα υπουργεία Αμυνας,Υποδομών και Οικονομικών, τις απόψεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες. Επισυνάπτεται μάλιστα και τοπογραφικό διάγραμμα (μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή) από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το σύνολο πρακτικά του πρώην αεροδρομίου.

maketa ellinko
To δημοσίευμα της Καθημερινής

Σε πρώτη φάση διέρρευσε πως υπήρχε ζήτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου του κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και λιγοστών άλλων κτιρίων εντός της έκτασης.

Ομως, τελικά, από την επιστολή και τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα (φέρουν ημερομηνία 2 Αυγούστου) προκύπτει πως το ζήτημα αφορά όχι μόνον σε νέους χαρακτηρισμούς κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.
Προκαλεί, δε, αίσθηση στους γνωρίζοντες το γεγονός πως μεταξύ των υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λιγότερο από δύο μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (MoU) μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλόκαρε», όπως υπήρξε η πεποίθηση τότε, την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το MoU, σύμφωνα με τη Lamda Development, αποτελούσε επικαιροποίηση της υφιστάμενης από την 14η Νοεμβρίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

 Σχόλια