Τα χρέη του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημόσιο που αρνείται να πληρώσει ο Μπουτάρης

Τα χρέη του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημόσιο που αρνείται να πληρώσει ο Μπουτάρης

Toυ Πέτρου Κουσουλού

Στα παλαιότερα των… υποδημάτων του φαίνεται ότι γράφει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, φέσια προς το δημόσιο που άφησε ο προκάτοχος του, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Πόρισμα της Οικονομικής Επιθεώρησης που δημοσιεύει το ereportaz αποκαλύπτει ότι ο νυν δήμαρχος αρνήθηκε να πληρώσει οφειλές ύψους 16.621,724 ευρώ με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να βεβαιωθεί στην Δ´ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Παραμένει όμως πραγματικά άγνωστο εάν  η απροθυμία Μπουτάρη να καλύψει τις οφειλές του δήμου προς το Δημόσιο οφείλεται σε αδυναμία κάλυψης του -όχι και τόσο υψηλού- προστίμου η σε απλή αδιαφορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο δήμο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για τα έτη 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, στα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι Δήμαρχος ήταν ο Β. Παπαγεωργόπουλος, προέκυψε η μη απόδοση φόρων υπέρ τρίτων (μέσω ΔΟΥ με διπλότυπα Είσπραξης τύπου ΟΙΚΟΘΕΝ). Το αποτέλεσμα ήταν να καταλογισθεί πρόστιμο 16.261.724 ευρώ το οποίο υποχρεούνταν να καταβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονικης στο ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικά τα ποσά που πρέπει να πληρώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης:

posa1

posa2

Στις 7 Ιανουαρίου του 2016, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μπουτάρης, κλήθηκε να καταβάλλει το παραπάνω ποσό εντός 48 ωρών από την επίδοση της πρόσκλησης σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της Ελλάδας.

Το χρονικό περιθώριο διευθέτησης του ποσού παρήλθε χωρίς να σημειωθεί κάποια ενέργεια από πλευράς δήμου!

Αμέλεια, αδιαφορία η κάτι άλλο; Έτσι λοιπόν με πόρισμα η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων προς την Δ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, βεβαίωσε το μη αποδοθέν ποσό κρατήσεων υπέρ τρίτων μετά των νομίμων προσαυξήσεων σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης και υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Να σημειωθεί πως το πόρισμα παραδόθηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.

eggrafo1

eggrafo2

eggrafo3

eggrafo4

telosΣχόλια