Τα δάνεια μαμούθ στα κανάλια και οι αποκαλύψεις του ereportaz

Τα δάνεια μαμούθ στα κανάλια και οι αποκαλύψεις του ereportaz

Αναταραχή προκαλούν τα δάνεια που έχουν λάβει τα τηλεοπτικά κανάλια, αφού σύμφωνα με την εξέταση των πρώτων στοιχείων που έχει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, το ποσό στο οποίο ανέρχονται, φτάνει το ένα δις ευρώ και συγκεκριμένα αγγίζει τα 964 εκατομμύρια.

Μάλιστα τα κανάλια που πιθανολογούνται να βρεθούν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη είναι το MEGA και ο ΣΚΑΪ, εφόσον συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση.


Διαβάστε ακόμη:

Εξηγήσεις για τα δάνεια σε Καθημερινή, Τηλέτυπο και ΑΝΤ1


Προς το παρόν, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος πάνω από 60.000 σελίδες, ενώ συνεχώς στέλνονται και νέα στοιχεία, που καταφθάνουν στην Κεντρική Τράπεζα από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα διαβιβάζει κάθε έγγραφο που έχει σχέση με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, των εκδοτικών συγκροτημάτων και των τηλεοπτικών σταθμών.

Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Το πόρισμα της Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων αναμενόταν να κατατεθεί μέχρι τις 18 Ιουνίου,  βέβαια όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, θα ζητηθεί παράταση, η οποία πάντως δεν θα ξεπερνά τον έναν μήνα.


Το eReportaz πρώτο έφερε στο φως της δημοσιότητας τα έγγραφα για το… ξεχασμένο εισαγγελικό  πόρισμα του εισαγγελέα, Γεώργιου Καλούδη (διαβάστε εδώ) από το 2014, το οποίο μόλις πρόσφατα άρχισε να διερευνάται (διαβάστε εδώ).


Όπως έγραφε πριν χρόνια το e Reportaz:

«Πενήντα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο νυν επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, 10 πολιτικά πρόσωπα, ταμίες και διευθυντές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ένας εν ενεργεία υπουργός και τρεις πρώην βουλευτές, είναι εκείνοι που ευθύνονται για το μεγάλο πάρτι των κομματικών θαλασσοδανείων ύψους 272,5 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2000-2011.»

Η ΝΔ τώρα αλλά και άλλα κόμματα πρόκειται να υποβάλουν τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα.

Μετά την υποβολή των πορισμάτων τη σκυτάλη θα πάρει η Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει, ύστερα από συζήτηση, ψηφοφορία. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα προτείνουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που ανοίγει την πόρτα του δικαστηρίου.Σχόλια