Τα ιδιωτικά συμφωνητικά της πραγματικής διαπλοκής

Τα ιδιωτικά συμφωνητικά της πραγματικής διαπλοκής

Του Πέτρου Κουσουλού

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και ιδιοκτήτες, έχουν χάσει, ήδη, τον ύπνο τους από τις διώξεις που άσκησε η εισαγγελέας κ. Γνεσούλη σε Άκτωρα και Μοχλό, των κ.κ. Μπόμπολα και Στέγγου, για «στήσιμο» στους διαγωνισμούς δύο έργων.

Η πραγματική εικόνα είναι πολύ (πιστέψτε πολύ) μεγαλύτερη και αποτυπώνεται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αλήθεια είναι, στην έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πραγματικό περιστατικό

Άνοιξη 2012. Έναν μήνα πριν την δημοπράτηση ενός πολύ σημαντικού έργου στην Βόρεια Ελλάδα. Στα γραφεία γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής. Η ομάδα «ιερής προσευχής» μαζεύεται στα γραφεία ενός Ομίλου. Είναι στελέχη κατασκευαστικών. Το αντικείμενο της συζήτησης, όπως καταγράφεται στο ημερολόγιο ενός στελέχους, είναι πως θα κινηθούν οι κατασκευαστικές στον επερχόμενο διαγωνισμό.

Εκφράσεις όπως «αυτός θα αποχωρήσει, αλλά», αριθμοί και νούμερα για το πως θα μοιραστούν τα ποσοστά, πόσα θα πάρουν οι μικροί και οι μεγάλοι, καταγράφονται επίσης.

Όμως ο «οικοδεσπότης» σημειώνει και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον στο ημερολόγιό του. Την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ τεσσάρων κολοσσών του κλάδου. Τι αφορούσε;

Υψηλόβαθμο στέλεχος κατασκευαστικής που κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατάπιε την «γλώσσα» του καθώς επεσήμανε ότι τα «όποια συμφωνητικά» υπογράφονται μετά τον διαγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Σημείωσε, δε, ορθά, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό το έργο ανέλαβαν (κοινοπρακτικά) τρεις εταιρείες, όχι εκείνες του ιδιωτικού συμφωνητικού!

Ας μην γελιόμαστε

 Άπαντες ή έστω οι περισσότεροι τουλάχιστον γνώριζαν και γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια, προκαλούν ίλιγγο. Ίλιγγο προκαλεί και ο ανερυθρίαστρος τρόπος με τον οποίο φέρονται ότι στήνονταν τα έργα, όπως παραδέχονται οι εμπλεκόμενοι στις σημειώσεις τους!

Το θέμα δεν είχε αναδειχτεί επαρκώς για χίλιους δυο λόγους. Με την πραγματική διαπλοκή δεν θέλει κανείς να συγκρουστεί. Είτε πολιτικά, είτε επιχειρηματικά, είτε δημοσιογραφικά. Τα στόματα που «ταΐζονται» είναι πολλά, πάρα πολλά. Άλλωστε και ο αριθμός των εμπλεκομένων είναι μεγάλος. Από Ελλάδα και εξωτερικό.

Μην απορείτε γιατί αρκετοί από τους εμπλεκόμενους έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών και στηρίζουν αναφανδόν μέσω των Μέσων που διαθέτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλά καθώς αρκετά δις ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Γι αυτό κ επαναλαμβάνω ότι οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι απλά μια παρανυχίδα της υπόθεσης. Όταν η υπόθεση ερευνηθεί από τις εισαγγελικές Αρχές στο σύνολό της και αξιοποιηθούν τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού τότε θα κλάψει και το παρδαλό κατσίκι (sic)…

Άλλωστε, τα έχουμε ήδη γράψει… 


Σχόλια