Τα υπέρ & τα κατά του Brexit

Τα υπέρ & τα κατά του Brexit

Η ιστορική απόφαση των Βρετανών για Brexit οδηγεί την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, δημιουργώντας μια σειρά θεμάτων προς άμεση επίλυση εντός της ΕΕ, και προξενώντας αβεβαιότητα, τόσο για το οικονομικό, όσο και το πολιτικό μέλλον της Ένωσης.

Οι αγορές μέχρι στιγμής παραμένουν μουδιασμένες από την είδηση, η στερλίνα πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση (στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών), και στα διεθνή χρηματιστήρια, το κραχ ως δαμόκλειος σπάθη, μοιάζει απειλητικό.  

Ωστόσο, οι αγορές πάντα βρίσκουν τρόπο να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να ισορροπούν. Το σημαντικό είναι να εκτιμηθούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό οι πολιτικές διαστάσεις και οι συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση αυτή στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο τι σημαίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες.

Τα ΥΠΕΡ της αποχώρησης του ΗΒ για την ΕΕ

– Είναι μια καλή ευκαιρία για την ΕΕ να «ακούσει» τους πολίτες της και να αναπροσαρμόσει τόσο τις αρχές και τις αξίες της. όσο και ορισμένες από τις πολιτικές της. στις ανάγκες των καιρών. Και τις ανάγκες των καιρών τις ορίζουν οι ανάγκες των πολιτών.

– Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι περίοδος βαθιάς ενδοσκόπησης για την ΕΕ, περίοδος ανασχηματισμού και πιθανής αναδιαμόρφωσης της σύστασης, αλλά και των πολιτικών της.

Το Brexit αποτελεί ευκαιρία για καλύτερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη, να υιοθετούνται πολιτικές που να φέρνουν τους λαούς κοντά στην ΕΕ και όχι να τους απομακρύνουν, να αμβλυνθεί το δημοκρατικό έλλειμα.

– Ευκαιρία να υλοποιηθεί το motto της ΕΕ, United in Diversity (Ενωμένοι στην πολυμορφία).

– Αν θεωρήσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούσαν τον δούρειο ίππο των ΗΠΑ εντός της ΕΕ, τότε πλέον οι ΗΠΑ χάνουν έναν σημαντικό σύμμαχο στην ΕΕ.

– Ως προς το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε έντονη διαφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, διαφοροποιήθηκε και απαλλάχθηκε από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ, με την αποχώρησή της διευκολύνει την ΕΕ ως προς τέτοιου είδους σκεπτικιστικές τάσεις και στάσεις.

Τα ΚΑΤΑ της αποχώρησης του ΗΒ για την ΕΕ

Μεγάλος φόβος να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα του ΗΒ, με τις σχετικές συζητήσεις να είναι ήδη έντονες σε χώρες της ΕΕ.

– Μήπως οδηγούμαστε σε σταδιακή αποχώρηση κρατών μελών και σε δημιουργία ενός κλειστού γκέτο λίγων και ισχυρών συγκλινουσών ευρωπαϊκών χωρών, που όμως θα έχουν τη δυνατότητα ούτως ή άλλως να επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη χωρίς καν να συμπράττουν με αυτήν;

Ή, ακόμα χειρότερα, να συμπράττουν μόνο μέσω συμφερουσών ειδικών συμφωνιών;

– Και σταδιακή αποχώρηση κρατών μελών να μη γίνει, είναι σίγουρο ότι τα κράτη μέλη θα επιδεικνύουν τάση να αποδέχονται κατ’ επιλογήν τα μέτρα και τις αποφάσεις της ΕΕ – αποφάσεις A LA CARTE ≈ σοβαρό πρόβλημα για την ομοιογένεια της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή συνοχή με το ΗΒ εντός ΕΕ καθίσταται πλέον αδύνατη, εφόσον η νοοτροπία του τελευταίου ενέχει ακόμα αυτοκρατορικές/αποικιοκρατικές τάσεις απέναντι στους χαμένους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

– Αποδεικνύονται προφητικά τα λόγια του Τσώρτσιλ, όταν το 1946, γενομένης συζητήσεως για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ουδόλως ο ίδιος επιθυμούσε το ΗΒ να αποτελεί μέλος τους, λέγοντας ότι το ΗΒ θα πρέπει να είναι φίλος και προστάτης της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση μέλος της. Το Brexit βάζει ένα τεράστιο ερωτηματικό και στο φίλος και στο προστάτης.

Επικίνδυνη για την ΕΕ, είναι και η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

cameron paraitisi

Η αντικατάσταση του λογικά θα γίνει από άτομο pro Brexit, το οποίο και θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ την αποχώρηση του ΗΒ, κάτι που ενδεχομένως να φέρει τις σχέσεις των δυο στα άκρα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπιζόμενες ως πρώην σύμμαχοι, γνωρίζονται καλά εκ των έσω και σε περίπτωση…αψιμαχιών, ξέρουν καλά τα κρυμμένα χαρτιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος ούτε της ΕΕ ούτε Βρετανίας.

– Τέλος, θα μιλάμε πλέον την αυτοκρατορία μιας γερμανικής Ευρώπης, και όχι για την ισοτιμία μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας απέναντι στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

 Σχόλια