Τα «μαζεύει» το γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει

Τα «μαζεύει» το γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει

«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει» επεσήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθώντας να «μαζέψει» τα όσα ανέφερε νωρίτερα σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σέφερ, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάννης σημείωσε ότι: «Δε γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δε θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι’ αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δε θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ο κ. Σέφερ απάντησε: «Δε γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δε μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Οι δηλώσεις του κ. Σέφερ προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, τόνισε πως «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της, είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή» πρόσθεσε ο ίδιος, και επεσήμανε πως «αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάννης».Σχόλια