Τα «ψιλά» γράμματα στο πόρισμα των «Σοφών»: Μίνι ωράριο αντί ομαδικών απολύσεων

Τα «ψιλά» γράμματα στο πόρισμα των «Σοφών»: Μίνι ωράριο αντί ομαδικών απολύσεων

Συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, επαναφορά της επεκτασιμότητας για συλλογικές συμβάσεις και της ευνοϊκότερης ρύθμισης -εκτός και αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέψουν εξαιρέσεις-, κατάργηση ή αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις και «εργασία μειωμένου ωραρίου» -ακόμη και μηδενικού- για την αποτροπή τους, όπως και αντικατάσταση του ειδικού κατώτατου μισθού για τους νέους με έναν «μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας» για δύο χρόνια προτείνουν κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως οι 8 «Σοφοί» για την εργασιακή μεταρρύθμιση που βρίσκεται επί θύραις.

Ο 12λογος των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε το πόρισμά τους «θετική βάση» για μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση που έρχεται.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο τάσσεται υπέρ της γενικευμένης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και «ζητάει αίμα».

Όπως αποκάλυψε το «Εθνος», οι καθηγητές τάσσονται κατά οριακή πλειοψηφία υπέρ της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω Εθνικής Σύμβασης και μετά από διαβουλεύσεις με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Το κρίσιμο θέμα του ποιος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, όπως και τα φλέγοντα ζητήματα του ειδικού μισθού για τους νέους, της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών-ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων και υπερίσχυσης των συλλογικών έναντι των επιχειρησιακών αποδείχτηκαν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαδικασίας.

Σκληρά παζάρια

Από κοντά και οι ομαδικές απολύσεις, που αναμένεται να βάλουν… φωτιά στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μειοψηφία (δύο καθηγητές) ζητά κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος ανεξάρτητα από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, τη στιγμή που η πλειοψηφία (έξι καθηγητές) κάνει λόγο για «κοινό καθεστώς για απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους» και προτείνει «μίνι ωράριο» ως αντίβαρο ακόμη και για επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο.

Οι καθηγητές της Επιτροπής διαιρέθηκαν και τα… παζάρια αποδείχτηκαν σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή. «Δόθηκε μάχη» λένε οι γνωρίζοντες και γι’ αυτό το τελικό κείμενο αποτυπώνει μια λεπτή ισορροπία. Ρόλο-κλειδί φαίνεται ότι είχε ο Γιάννης Κουκιάδης, ο μοναδικός Ελληνας καθηγητής που συμμετείχε στην Επιτροπή.

Αν και προτάθηκε από το στρατόπεδο των δανειστών συντάχθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού με την τετράδα των καθηγητών που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα της πλειοψηφίας να γείρει οριακά (5-3) υπέρ της ελληνικής θέσης. Στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων, στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας τάχθηκε και ο Ολλανδός πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαν Βαν Ουρς (6-2).

Οι 8 από τις 12 συστάσεις διατυπώνονται ομοφώνως και οι 4 κατά πλειοψηφία. Απέναντι στο πλειοψηφικό στρατόπεδο τάχθηκαν οι δύο (από τους τέσσερις) καθηγητές που είχαν προτείνει οι δανειστές, εμμένοντας στις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ.

Ζητούν έναν «ενιαίο» κατώτατο μισθό για τους ενηλίκους, χωρίς διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε εξειδικευμένους και ανειδίκευτους, δηλαδή χωρίς ωριμάνσεις, τριετίες και επιδόματα, ενώ θέλουν υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και κατάργηση του ισχύοντος προστατευτικού καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις, όπως γράφει το Έθνος.

Διαβάστε επίσης: Η επιτροπή των σοφών ζητά το τέλος των ατομικών συμβάσεωνΣχόλια