Τα τρία σενάρια για συμφωνία που εξετάζει ο Τσίπρας

Τα τρία σενάρια για συμφωνία που εξετάζει ο Τσίπρας

tsipras-maximouΜε «δύο συν ένα» σενάρια βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς η πίεση των δανειστών κλιμακώνεται, οι συνομιλίες στο λεγόμενο Brussels Group δεν έδειχναν… «φως» και ο χρόνος προς την 5η Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθεί η υποδόση προς το ΔΝΤ, μετράει αντίστροφα.

Η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης εχθές συνεδρίαζε για περισσότερο από οχτώ ώρες, ενώ το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών, είναι μάλλον θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας. Συζητήθηκαν αναλυτικά τα επόμενα βήματα, στα οποία κατα πληροφορίες περιλαμβάνεται και νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Κυριακής.

Tα «δύο συν ένα» σενάρια

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, το πρώτο προβλέπει την επίτευξη, μέσα στο αμέσως προσεχώς διάστημα μιας έστω επώδυνης συμφωνίας που θα επικυρωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδος από το Eurogroup, ώστε να επιτευχθεί η επαναφορά της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή επιχείρησε να κινηθεί ο κ. Τσίπρας μέσω της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους κ.κ. Αγκελα Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, τα αποτελέσματα της οποίας, όμως, παραμένουν αβέβαια.

Πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύθηκε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ η Αθήνα θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση συμφωνίας, που θα καλύπτει το 80% των θεμάτων που εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Το δεύτερο αφορά στην παράταση του αδιεξόδου, με την Αθήνα να επαναφέρει στο προσκήνιο την «απειλή» ότι δεν θα καταβάλει τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο δόσεις προς το Ταμείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το «ελληνικό δράμα» θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής ή να απασχολήσει το προγραμματισμένο για τις 24 Ιουνίου συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε.
ξάλλου, ο κ. Τσίπρας έχει «φλερτάρει» κατ’ επανάληψιν με την ιδέα τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών να μεταφερθούν σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο και, κατά πληροφορίες, είχε διερευνήσει τις δυνατότητες η σχετική συζήτηση να γινόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Πάντως, το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην καταβάλει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και οδηγεί τη χώρα, την πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε «αχαρτογράφητα νερά», παρότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε διστάσει να βάλει στο τραπέζι το συγκεκριμένο «όπλο» μόλις πρόσφατα, με τις γνωστές επιστολές του προς την κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τους κ. Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Κινδύνους, που έχουν σχέση τόσο με το ενδεχόμενο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να μην εξαντλήσει το περιθώριο των 30 ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί και τυπικά η αδυναμία πληρωμής των επερχόμενων δόσεων όσο και με το πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μόλις γνωστοποιηθεί ότι η κυβέρνηση αθέτησε την επερχόμενη πληρωμή.

Η πρόταση του… Βερολίνου

Το τρίτο σενάριο, που είναι επίσης δυσοίωνο και έχει τεθεί από το Βερολίνο υπ’ όψιν της κυβέρνησης, προβλέπει «πάγωμα» των συνομιλιών με τους τρεις θεσμούς αφού δεν είναι δυνατή η γεφύρωση των διαφορών, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον κ. Αλ. Τσίπρα να διαχειριστεί πολιτικά το αδιέξοδο.

Με άλλα λόγια, στον πρωθυπουργό έχει διαμηνυθεί ότι εάν συμφωνηθεί ένα δίμηνο, για παράδειγμα, «μορατόριουμ», θα έχει τον χρόνο για να προβεί σε χειρισμούς όπως η αναζήτηση άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το δημοψήφισμα ή οι εκλογές, ώστε να μεταβληθεί το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής που επικαλείται και δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί πέραν των γνωστών «κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό σενάριο πιθανότατα θα συνεπάγεται ακραίες οικονομικές εξελίξεις, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η κάλυψη μέρους των δαπανών του Δημοσίου με ΙΟUs.

Ως εκ τούτου, πιθανότερες εκδοχές θεωρούνται είτε η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, είτε η παράταση του ελληνικού «θρίλερ» για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμη. Εξάλλου, όταν πρόσφατα ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε για μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, αίφνης έγινε δεκτό να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κονδύλια που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία προορίζονταν ακριβώς προκειμένου να μεταφερθούν στο Ταμείο, παρότι δεν υπήρχε η παραμικρή σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Εντατικοί οι ρυθμοί στα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Brussels Group, οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και την Κυριακή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.Σχόλια