Ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ζητεί από την Αθήνα ο Ντομπρόβσκις

Ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ζητεί από την Αθήνα ο Ντομπρόβσκις

Ότι «με τη στήριξη του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την αμοιβαία καλή πίστη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, οι οποίες αποτελούν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και πάλι η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υπέγραψε εξ ονόματος της Κομισιόν τη νέα δανειακή σύμβαση για την τριετή στήριξη της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι σημασία τώρα έχει η ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν. «Έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να διασφαλίσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Στην ανακοίνωσή της για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορέσει να καταβάλει έως και 86 δισ. ευρώ σε δάνεια κατά τα επόμενα τρία έτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση θεμελιωδών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, όπως προσδιορίζονται στο Μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η σύναψη της συμφωνίας γι’ αυτό το πρόγραμμα είναι σπουδαίο νέο για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερη ανάπτυξη, σταθερότητα, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Συνδυάζοντας την αλληλεγγύη και την ευθύνη, η Ελλάδα, τα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ και οι θεσμοί ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο, με βάση τις μεταρρυθμίσεις, τη δικαιοσύνη και την κοινή εμπιστοσύνη».

Σχόλια