Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ – Πιθανό το «τετ α τετ» με Ομπάμα

Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ – Πιθανό το «τετ α τετ» με Ομπάμα

Για το πρώτο επίσημο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας για να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών, ενώ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το Έθνος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εκ του σύνεγγυς στο περιθώριο δεξιώσεως προ τιμήν των ξένων ηγετών που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν επίσης η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και το Κυπριακό.

Ο Αλ.Τσίπρας πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον Τζον Κέρι, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο ίδιος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο.

Η συνάντηση, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα δώσει στον έλληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Συρία, και οι ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Το οριστικό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την Τρίτη ο Αλ.Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση που διοργανώνεται για την αντιμετώπιση του ISIS, ενώ την επομένη αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Διάσκεψης της οποία ηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί και στην 11η ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ, Χίλαρυ και Τσέλσι Κλίντον.Σχόλια