8:50 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Και τώρα τι Κιμ Γιονγκ Ουν;

Και τώρα τι Κιμ Γιονγκ Ουν;
  • Δεν πάει καλά ο άνθρωπος. Πυρηνικών δοκιμών συνέχεια για τον Κιμ Γιονγκ Ουν
  • Ήταν βόμβα υδρογόνου η οποία προκάλεσε σεισμό 6,3 ρίχτερ σε επαρχία της Β. Κορέας
  • Πέντε φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι!
  • Αρχίζει και… εκνευρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανοιχτή γραμμή με Μόσχα και Τόκιο

 

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκσε χαμηλό βάθος καταγράφηκε νωρίτερα στη Βόρεια Κορέα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας αμέσως εκτίμησαν πως πρόκειται για βόμβα υδρογόνου και λίγο αργότερα η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε με… τιμή και καμάρι πως πράγματι ήταν βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού πυραύλου!

Η συγκεκριμένη – όχι και τόσο απροσδόκητη εξέλιξη – αύξησε την ένταση ανάμεσα σε Κιμ Γιονγκ Ουν και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά και της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της «κλιμακούμενης» κρίσης.

Ο σεισμός είχε υπόκεντρο, ή εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων. Και αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.

Πυρηνικές δοκιμές… σχεδόν καθημερινά

Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί.

Η ένταση «φούντωσε» έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Συνολικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει τουλάχιστον έξι πυρηνικές δοκιμές.

 

Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

 

Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.

Η πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας