O κύβος ερρίφθη: Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο το νέο… «όχι Μνημόνιο» των 10 δισ. ευρώ

O κύβος ερρίφθη: Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο το νέο… «όχι Μνημόνιο» των 10 δισ. ευρώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:15

Εγκρίθηκε τελικά από το κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα, το πακέτο των νέων μέτρων το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να αποστείλει προς τον ΕSM τις αμέσως επόμενες ώρες, κάτι που θεωρείται ως αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από την Τρίτη.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιά στάση κράτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφού πρόκειται για ένα «βαρύ» 3ο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα, ύψους 10 δις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

O Πανος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε:

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.

Γνωρίζετε καλά πως έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

«Μη βιάζεστε τόσο πολύ» απάντησε λακωνικά ο Πάνος Καμμένος, χωρίς ωστόσο να προβεί σε καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.
______________

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο γίνεται αυτή την ώρα η συζήτηση των τελικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να σταλούν στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς από τους τρεις Θεσμούς, ενόψει του Eurogroup του Σαββάτου και της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αφού κλείσει και αυτός ο κύκλος των επαφών και με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Τσίπρας θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να αποστείλει την πρόταση στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ESM στην Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής και θα ακολουθήσει η επεξεργασία της.

Πριν από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε και συσκέφθηκε με κορυφαίους υπουργούς και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική της φάση, και κάθε λεπτό είναι σημαντικό.

Στόχος των διεργασιών είναι η οριστικοποίηση των ελληνικών προτάσεων για δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης, διάρκειας τριών ετών, που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στον ESM.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα του χρέους, ζητώντας από τον κ. Τουσκ να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, ο κ. Τουσκ, σε δηλώσεις του μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις από την Αθήνα, αλλά και μια «εξίσου ρεαλιστική πρόταση» από τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι κρίσιμες συναντήσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, καθώς στις 16:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις, ενώ θα έχει προηγηθεί σύσκεψη του Euroworking Group στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί διπλή Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος με τους 19 ηγέτες της ευρωζώνης, ενώ στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σχόλια