Τελευταία «μισή» ευκαιρία για την Ελλάδα

Τελευταία «μισή» ευκαιρία για την Ελλάδα

Ως μία τελευταία «μισή» ευκαιρία για την Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης οι δανειστές που είναι έτοιμοι να «τραβήξουν» την πρίζα και να σπρώξουν την χώρα μας έξω από το κοινό νόμισμα εάν θεωρήσουν ότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Με απλά λόγια, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις 14:00 και το Συμβούλιο των 19 ηγετών της Ευρωζώνης αποτελούν την τελική δοκιμασία όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα υποχρεωθεί από τους εταίρους να ακολουθήσει τον μοναχικό και δύσβατο δρόμο στην απομόνωση του εθνικού νομίσματος.

Τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Δευτέρα δείχνουν ότι οι διαθέσεις των Ευρωπαίων είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς την ελληνική πλευρά. Οπως πληροφορείται το www.protothema.gr, οι τραπεζίτες ήταν αποφασισμένοι να κόψουν την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα μέσω του ELA. Εάν ελάμβανε την έγκριση του συνόλου των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνουν αμέσως απαιτητά τα 89 δισ. που έχουν δοθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σηματοδοτούσε την πλήρη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την «απαλλοτρίωση» από την Κέντρικη Τράπεζα των στοιχείων που έχουν δώσει ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες . Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι χρειάστηκε ένας ελιγμός του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος εισηγήθηκε να κοπούν οι εγγυήσεις με σκοπό να αποφύγει τη διακοπή του ELA, πρόταση που έγινε δεκτή. Αποτελεί όμως ένα σκληρό τελεσίγραφο που δείχνει ότι αν οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίτευξη συμφωνίας, τότε η έναρξη των κινήσεων που θα οηδηγήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι θέμα λίγων 24ωρων.

Το Eurogroup όπου θα κριθούν όλα

Στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να αποδείξει εμπράκτως στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλάξει σελίδα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν από την ελληνική να παρουσιάσει προτάσεις σαφείς, ποσοτικοποιημένες και επαρκείς οι οποίες να δοθούν στ συνέχεια στα τεχνικά κλιμάκια για περαιτέρω εξειδίκευση και επεξεργασία. Μόνο στην περίπτωση που το Eurogroup εισηγηθεί προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης η Ελλάδα θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί με την Ευρώπη και να δώσει μάχη για να επιβιώσει.

Η Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο Grexit

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το www.protothema.gr από ευρωπαϊκές πηγές δεν χωρούν αμφισβήτηση: Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει να πουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμοςπου ακολουθεί μέχρι σήμερα οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και ότι απομένουν ελάχιστες μέρες για να επιχειρηθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι απαιτούν σκληρότερη αντιμετώπιση της Ελλάδας δεδομένου ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα στο εξωτερικό μεταφράστηκε ως απόρριψη της διεθνούς βοήθειας και αφετέρου θεωρηθηκε ότι ο ελληνικός λαός το εννοείκαι δεν εκφράζει απλώς τη δυσαρέσκειά του με τις πολιτικές λιτότητας.

Συζήτηση για πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών

Τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών. Μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εάν θέλει να μην χρεοκοπήσει» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν: «Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες καιρό».

Οι δανειστές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι είναι άλλη η συζήτηση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα τώρα και άλλη αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 με ένα νέο μνημόνιο.

«Η βοήθεια θα έλθει από τον ESM. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ποσό θα χρειαστεί η Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα ζήτησε 29 δισ.ευρώ, όμως όλοι γνωρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες, κυρίως όμως με το κλείσιμο των τραπεζών, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί, ο τουρισμός πέφτει, άρα είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Όσο μικρότερη είναι η ανάπτυξη και τα έσοδα του κράτους τόσο περισσότερα κεφάλαια χρειάζονται για την αντιμετώπισή του» λέει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων όλων των τελευταίων μηνών.

Με απλά λόγια, μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να είπε σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «κανείς δεν θέλει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη» όμως το γεγονός είναι ότι οι Ευρωπαίοι συζητούν ήδη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που δείχνει ότι οι χώρες του ευρώ προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την κατάρρευση της χώρας μας.

Είναι αυτονόητο ότι αν στις σημερινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι κύριοι Τσακαλώτος και Τσίπρας δεν αντιληφθούν πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα και ότι τώρα οι Ευρωπαίοι συζητούν μόνο για ένα πρόγραμμα γέφυρα λίγων μηνών (προκειμένου οι πιστωτές να καλύψουν τα δάνεια που λήγουν αφού η ελληνική κυβέρνηση αναλάβει την δέσμευση για λήψη σκληρών μέτρων μόνιμου δημοσιονομικού αποτελέσματος) τότε απλώς θα έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.Σχόλια