Τελεσίγραφο από ΕΕ & ΝΑΤΟ στον Ερντογάν για τα βασανιστήρια σε Τούρκους στρατιώτες

Τελεσίγραφο από ΕΕ & ΝΑΤΟ στον Ερντογάν για τα βασανιστήρια σε Τούρκους στρατιώτες

Οι σοκαριστικές εικόνες με τα βασανιστήρια των Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προκαλούν φρίκη. Την ίδια ώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, απαντώντας σε συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής της εσχάτης των ποινών, τονίζοντας ότι σε μία δημοκρατία «δεν μπορεί να αγνοείται η βούληση του λαού».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, αν και η θανατική ποινή δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μια αντίστοιχη πραξικοπηματική προσπάθεια «να μην επαναληφθεί».

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Ερντογάν, ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία κατά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φήμες. Εγώ δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό».

Κληθείς δε να σχολιάσει τις θεωρίες που θέλουν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Ζάϊμπερτ τόνισε, ότι, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφραστεί σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις.

Νωρίτερα, σήμερα, ανάλογη προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι καμία χώρα στην οποία ισχύει ή θα ισχύσει η θανατική ποινή δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ενταχθεί στην Ένωση.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια