Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές του ΥΠΟΙΚ

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές του ΥΠΟΙΚ

Πρόσθετες επιβαρύνσεις για υβριδικά, ηλεκτροκίνητα αλλά και βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα (5 ετών και με κινητήρες άνω των 1.800 κ.εκ.), αλλά και την επιβολή τελών κυκλοφορίας στο μισό των αντίστοιχων βενζινοκίνητων για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ μεσαίου κυβισμού, τα οποία είχαν μηδενικά τέλη, λόγω εκπομπής χαμηλών ρύπων, εξετάζει το υπουργείο οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, από 30 έως 200 ευρώ θα κυμαίνεται το επιπλέον ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κατέχουν υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα (ηλικίας μέχρι 5 ετών και με κινητήρες άνω των 1.800 κ.εκ.), σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Να σημειωθεί πως μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να αναρτηθούν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο σύστημα Taxisnet, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ανέφερε ότι οι επιβαρύνσεις θα επιβληθούν μέσω των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Οι εισηγήσεις που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

1. Επιβολή τελών κυκλοφορίας από 30 – 50 ευρώ στα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη.
2. Αυξήσεις τελών κυκλοφορίας από 50 έως 200 ευρώ για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.800 κυβικών εκατοστών και άνω, είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα «ηλικίας» μέχρι 5 ετών, τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται σε σχετικά υψηλές τιμές. Παράλληλα, επιβολή του μισού τέλους (σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα) για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.
3. Μειώσεις τελών κυκλοφορίας για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και χαμηλής αξίας, καινούρια ή μεταχειρισμένα, καθώς επίσης και για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού που είναι πολύ παλαιά και πωλούνται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Χθες Κυριακή (01/11) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ανέφερε: «Σας διαβεβαιώνω ότι αυτά που γράφονται είναι ψέματα. Θα πάμε σε αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ακριβά ως προς την τιμή».

Και πρόσθεσε: «Θα πάμε σε ελάφρυνση σε αυτοκίνητα που είναι χαμηλής αξίας και σε μικρά αυτοκίνητα».

 Σχόλια