Τελειώνουν οι «μαθουσάλες» της πολιτικής

Τελειώνουν οι «μαθουσάλες» της πολιτικής

Του Θάνου Πασχάλη

Είναι δύσκολο για τους αυτάρεσκους «μαθουσάλες» εραστές της πολιτικής να αντιληφθούν το τέλος τους και να αποχωρήσουν ευπρεπώς. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη
αντιληφθεί τι συνέβη στις εκλογές. Νέοι άνθρωποι σε ηλικία και στον πολιτικό στίβο ανέλαβαν τα ηνία της χώρας εκτοπίζοντας τα γερόντια της πολιτικής τα οποία  βασιλεψαν σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Απο τη μια Τσίπρας και θεοδωράκης και απο την άλλη Παπανδρέου  που «πέτυχε» να μείνει  εκτός πολιτικής παρά  την κυριαρχία της δυναστείας Παπανδρέου επι   92 χρόνια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πιο εύστροφος και γνώστης των πολιτικής αποστράτευσης, φαίνεται πως το αντελήφθη και ετοιμάζει την αποχώρησή του απο την ενεργό πολιτική αφήνοντας πίσω του τα απομεινάρια ενος ΠΑΣΟΚ το οποίο  γέρασε αναίτια κουβαλώντας αμαρτίες του παρελθόντος. Φύσηξε πλέον ο άνεμος της ανανέωσης στον πολιτικό στίβο και ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαναγκαστεί κι αυτός να το αντιληφθεί.

Αλλως κινδυνεύει νάχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου… Σοφή η ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή που είπε οτι «στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πότε φεύγεις». Ιδια τύχη είχαν στη Μεταπολίτευση πάμπολοι δημογέροντες της πολιτικής όπως Ζίγδης, Ράλλης, Αβέρωφ  και πρόσφατα Κουβέλης και Καρατζαφέρης.

Κάποτε όλοι τους οι «δεινόσαυροι» της πολιτικής  θα πρέπει να μάθουν ότι δεν χρειάζεται μετεωρίτης για να τους εξολοθρεύσει αλλά αρκεί απλώς το πλήρωμα του χρόνου και η αμφισβήτηση για τη  νομή της εξουσίας απο
νεώτερες γενιές. Φύσηξε λοιπόν ούριος άνεμος και όσοι «μαθουσάλες»επιμείνουν να διακονούν την εξουσία στα κομματά τους σε ελάχιστο χρόνο νάναι βέβαιοι οτι θα καταποντιστούν οι ίδιοι αλλά και τα κόμματά τους.

Αν η Ν.Δ έλαβε ενα ευπρεπές ποσοστό στις εκλογές οφείλεται σε ένα και μόνο γεγονός. Στην εκμετάλλευση του φόβου απο τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους. Αλλα τι κόμμα είναι αυτό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει βασιζόμενο στην εκλογική κυριαρχία του στην τρίτη γενιά; Σεβαστή η τρίτη γενιά αλλά τις κοινωνίες τις αλλάζουν οι νέοι και το παραγωγικό δυναμικό. Αυτό διδάσκει η Ιστορία. Εκτος κι αν οι «μαθουσάλες» πιστεύουν οτι η Ιστορία θα τους σεβαστεί για την ηλικία τους και δεν θα τους εκδικηθεί.

Φύσηξε ούριος άνεμος ανανέωσης και κάποιοι που επιμένουν να μένουν σε καρέκλες που τρίζουν απο την
πολυκαιρία  νομίζουν ότι είναι αεράκι που τους χαιδεύει τα μάγουλα. Ο βαρύς χειμώνας έρχεται και για αυτούς… Αν κρυφτούν ίσως διασωθούν απο την καταιγίδα που φέρνει η ανατροπή των γενεών και ο καιρός των
αλλαγών.
Σχόλια