Τένις: Διετής αποκλεισμός για τη Σαράποβα για την υπόθεση ντόπινγκ

Τένις: Διετής αποκλεισμός για τη Σαράποβα για την υπόθεση ντόπινγκ

Το διετή αποκλεισμό της Μαρία Σαράποβα από τα τενιστικά κορτ αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, και συγκεκριμένα για την περίφημη υπόθεση με το μελδόνιο.

Ο αποκλεισμός ισχύει αναδρομικά από τις 26 Ιανουαρίου του 2016.

Αναλυτικότερα, ανεξάρτητο δικαστήριο ορισμένο σύμφωνα με το άρθρο 8.1 του τενιστικού Προγράμματος Αντι-Ντόπινγκ του 2016, αποφάνθηκε ότι η Μαρία Σαράποβα έχει διαπράξει παραβίαση των κανονισμών αντι-ντόπινγκ, σύμφωνα με το άρθρο 2.1 του προγράμματος, και κατά συνέπεια, αποκλείστηκε από τις επίσημες υποχρεώσεις για μια περίοδο δύο ετών που άρχισε στις 26 Ιανουαρίου το 2016.

Η 29χρονη Ρωσίδα, παρέδωσε ένα δείγμα ούρων στις 26 Ιανουαρίου 2016, μετά την προημιτελικό αγώνα της στο Αυστραλιανό Όπεν, στη Μελβούρνη. Αυτό το δείγμα στάλθηκε στο διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA στο Μόντρεαλ του Καναδά, για ανάλυση και βρέθηκε να περιέχει μελδόνιο, ουσία η οποία, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, «βοηθάει στην αύξηση της αντοχής των αθλητών, βελτιώνει την αποκατάσταση μετά την άσκηση και ενισχύει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος». Γι’ αυτό το λόγο είχε μπει στον Απαγορευμένο Κατάλογο 2016 της WADA.

Η τιμωρία έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016, κάτι που σημαίνει πως η 29χρονη αθλήτρια έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη δράση από τον Γενάρη του 2018, όταν και θα είναι στα 31 της.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα παραμείνει στον κόσμο του τένις ή θα πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από τη μεριά της όμορφης τενίστριας ήταν ότι θα προσφύγει στο CAS, με στόχο να μειώσει την ποινή, την οποία την χαρακτήρισε άδικη.

 Σχόλια