Τεράστιο πρόβλημα για τη Φλόριντα το σαλιγκάρι-γίγας που καταστρέφει τις καλλιέργειες και απειλεί τη δημόσια υγεία

Τεράστιο πρόβλημα για τη Φλόριντα το σαλιγκάρι-γίγας που καταστρέφει τις καλλιέργειες και απειλεί τη δημόσια υγεία

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται πλέον για την πολιτεία της Φλόριντα η πληθυσμιακή έκρηξη ενός είδους σαλιγκαριού τεράστιου σε μέγεθος που όχι μόνο καταστρέφει τις καλλιέργειες αλλά και αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία καθώς, υπό συνθήκες, μπορεί να είναι φορέας παρασίτων που προκαλούν τη μηνιγγίτιδα.

Πρόκειται για το «γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι» του οποίου το μέγεθος φτάνει σε εκείνο ενός μεγάλου παπουτσιού και έκανε τη δυναμική επανεμφάνισή του στη συγκεκριμένη ηλιόλουστη αμερικανική πολιτεία το 2011, μισό αιώνα μετά τον πρώτο εντοπισμό του στο Μαϊάμι.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Φλόριντα έχει δαπανήσει 10,8 εκατ. δολάρια προκειμένου να αφανίσει το είδος, καταφέρνοντας να εξολοθρεύσει 158.000 γιγάντια σαλιγκάρια, ωστόσο το πρόβλημα δείχνει να μη γνωρίζει ύφεση, με τον πληθυσμό τους να βρίσκεται και πάλι σε ραγδαία αύξηση.

Επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας της πολιτείας θεωρούν πως το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού είναι ένα από τα πιο καταστροφικά του κόσμου, καθώς καταστρέφει περί τα 500 είδη της χλωρίδας, ενώ από το… σιτηρέσιό του δεν λείπουν και οι… σοβάδες των σπιτιών!

Αν κάτι όμως ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι το ότι ο απρόσκλητος αυτός μετανάστης της αφρικανικής ηπείρου συχνά τρέφεται και με περιττώματα αρουραίων, φέροντας έτσι επάνω του παρασιτικές μολύνσεις που προκαλούν μηνιγγίτιδα σε όσους, μη γνωρίζοντας την επικινδυνότητά του αποφασίσουν να το καταναλώσουν.

Ωστόσο, και παρά την τεράστια σχετική εκστρατεία των κρατικών υγειονομικών φορέων, η εξόντωσή του δεν είναι μια διόλου εύκολη υπόθεση, με τα διάφορα βιολογικά φάρμακα-παγίδες να μην αποδεικνύονται και τόσο αποτελεσματικά αφού, το μόνο που καταφέρνουν είναι να «οδηγούν» τα γιγάντια σαλιγκάρια σε ψηλά δέντρα προκειμένου να τα αποφύγουν.

Πολύ συχνά επίσης, για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιούνται και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, χωρίς όμως και πάλι να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα του υπερπληθυσμού τους.

Υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας της Φλόριντα εκπαιδεύει ένα λαμπραντόρ στον εντοπισμό του γιγάντιου αφρικανικού σαλιγκαριού. 17-07-2015

Μέχρι στιγμής, ουδείς έχει αποδείξεις για το πώς ακριβώς κατάφερε το γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι να φτάσει από την ομώνυμη ήπειρο στις ΗΠΑ, με την περίπτωση να έχει ταξιδέψει μέσα σε χώμα φυτών, να θεωρείται η πλέον πιθανή.

Δεν είναι όμως και σπάνιες οι περιπτώσεις που το συγκεκριμένο είδος εισήχθη λαθραία στη χώρα ως… λιχουδιά. Συγκεκριμένα πέρυσι, εκτελωνιστές του Λος Άντζελες εντόπισαν και κατέσχεσαν 67 ζωντανά σαλιγκάρια-γίγαντας μέσα σε κιβώτιο που προερχόταν από τη Νιγηρία και επρόκειτο να ικανοποιήσουν κάποιες… κάπως περίεργες γαστριμαργικές ανάγκες

 Σχόλια