Τέταρτο μνημόνιο; Δείτε τις νέες σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ

Τέταρτο μνημόνιο; Δείτε τις νέες σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα στο παρά πέντε της έλευσης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», το Διεθνές Ταμείο απαιτεί πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις συντάξεις, αφορολόγητο 5.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.

dnt ellada

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως τα θέματα στα οποία επανέρχεται επανειλημμένως το Ταμείο έχουν ήδη κλείσει στη διαπραγμάτευση, εκτός από τα εργασιακά για τα οποία θα γίνει σκληρή μάχη στη δεύτερη αξιολόγηση, στην κατεύθυνση όμως αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων και όχι περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας όπως έχει επισημάνει με έμφαση και το Υπουργείο Εργασίας.

Βίτσας: «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει»

Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Εμείς λέμε ότι έγινε μια συμφωνία πέρυσι, κάτω από συγκεκριμένες και ειδικές συνθήκες.

«Δεν βγαίνει το πρόγραμμα μόνο με τα επώδυνα μέτρα, χρειάζεται και το παράλληλο πρόγραμμα» τόνισε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν βγαίνει.

vitsas

Στο μεταξύ, στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, και εμμέσως πλην σαφώς ειδικά στο Βερολίνο, «πάσαρε» για ακόμη μια φορά την Παρασκευή την «καυτή πατάτα» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Πιέρ Μοσκοβισί, επιχειρώντας να βγάλει την Κομισιόν από το κάδρο.

«Το Ταμείο λέει ότι χρειάζεται μείωση και των σημερινών συντάξεων, όχι μόνο των μελλοντικών… Είναι παράλογο να θέλουμε να διατηρούμε συντάξεις 1.400 ευρώ κατ’ ελάχιστον εις βάρος των εργαζομένων, δεν μπορούμε να δίνουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους, πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι συντάξεις με τις εισφορές» τόνισε η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Υπερ του Grexit η Λαγκάρντ;

Την ίδια ώρα, νέοι διάλογοι από την κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται στο βιβλίο που περιέχει εκμυστηρεύσεις του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ στους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

δντ

Ο κ. Ολάντ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ του Grexit, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ».

 

 Σχόλια