5:16 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι πρόσφυγες φεύγουν από το Ελληνικό: Βγήκαν στην παραλιακή και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη

Οι πρόσφυγες φεύγουν από το Ελληνικό: Βγήκαν στην παραλιακή και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη

Λίγο πριν την 1 το μεσημέρι, εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη, μια κατάσταση που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, χωρίς κανείς να έχει τον παραμικρό έλεγχο!

Αρχικά οι πρόσφυγες πήγαν στη στάση του λεωφορείου, περιμένοντας κάποιο μέσο μεταφοράς ώστε να επιβιβαστούν και να φύγουν από το αεροδρόμιο. Ωστόσο όταν ένα λεωφορείο πέρασε αλλά ο οδηγός δεν σταμάτησε για να επιβιβαστούν, επικράτησε ένταση.

Σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε, από το πρωί σήμερα, το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.

Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας Ανθή Καραγγελή.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε ετοιμότητα» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Από τη Λέσβο χθες με το πλοίο της γραμμής «Αριάδνη» αναχώρησαν 1350 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο νησί στις 9 το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot, στον καταυλισμό του καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Από τη Χίο χθες με το «Αριάδνη» αναχώρησαν 142 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ έχουν μείνει στο νησί 498, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα Παρασκευή το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1» το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Hotspot στο κέντρο της Αθήνας

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο με τους πρόσφυγες να κατακλύζουν ακόμη και κεντρικά σημεία της  πόλης στήνοντας, αυτοσχέδια hot spot.

Συνολικά, στη χώρα υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 25.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ανθρώπινο καραβάνι και αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη χώρα.

Στο Πεδίον του Αρεως περισσότερες από πενήντα σκηνές υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Ουσιαστικά έχουν στηθεί δύο πρόχειροι καταυλισμοί ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

Την ίδια στιγμή η πλατεία Βικτωρίας γέμισε ξανά με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας λόγω και των πολιτικών αποφάσεων των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους.

Από την άλλη μεριά επί καθημερινής βάσεως φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν στη συνέχεια τρόπο να πάνε στα σύνορα.
Μάταια όμως τις περισσότερες φορές, αφού τα  σύνορα είναι κλειστά και οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Πολλοί πρόσφυγες με τις οικογένειες τους έφτασαν με τα πλοία που κατέπλευσαν στον Πειραιά και έχουν εγκλωβιστεί εκεί, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ.
Εκεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά μένουν για κάποιες ώρες ή μέρες αναζητώντας πληροφορίες, αλλά και λύσεις για να ξεκινήσουν το ταξίδι για την έξοδο από την Ελλάδα.
Η κατάσταση στον Πειραιά θυμίζει καταυλισμό. Η δυστυχία, οι κακουχίες, η αγωνία και ο φόβος είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων που στοιβάζονται στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ και αναζητούν λύση στο Γολγοθά τους.

Προσωρινό σχέδιο επιβράδυνσης

Σε απόγνωση είναι πλέον η κυβέρνηση με το προσφυγικό και σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη ροή των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα προχωρά σε μία πολιτική καθυστερήσεων στη μεταφορά τους. Τρία πλοία θα μείνουν στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Τα πλοία δεν θα ξεκινούν από τα νησιά για τον Πειραιά, αλλά μόνο ελεγχόμενα.

Σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο MEGA. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας