«Θα έχουμε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα» εκτιμά ο Ντάισελμπλουμ

«Θα έχουμε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα» εκτιμά ο Ντάισελμπλουμ

Ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προς το παρόν οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup, συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων.

Ακόμη, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι Θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

Αναφορικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το γεγονός ότι θα χρειαστούν λιγότερα λεφτά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είναι ένα «καλό νέο», ενώ εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες.Σχόλια