«Θαμμένοι» στο χιόνι χιλιάδες πρόσφυγες

«Θαμμένοι» στο χιόνι χιλιάδες πρόσφυγες

Τρικυμία στον εγκέφαλο των κυβερνητικών αρμοδίων προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι εικόνες απάνθρωπης διαβίωσης που δημιούργησαν, ειδικά στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι αφέθηκαν να ζουν μέσα σε αντίσκηνα θαμμένα στον πάγο.

Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Αύγουστο ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας υποστήριζε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για το “ξεχειμώνιασμα” των προσφύγων και παρά το δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός τους ελάχιστα έχει αλλάξει από το καλοκαίρι, η κατάληξη ήταν να μείνουν, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εκτεθειμένοι στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες και να δυσφημισθούν για μία ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά, καθώς οι εικόνες του παγωμένου χάους μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση προσπάθησε εξαρχής κατά τη συνήθη πρακτική της να αναζητήσει άλλους για να επιρρίψει τις ευθύνες. Μια πρώτη ιδέα ήταν να μετατεθούν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, όμως, ατύχησε, καθώς η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων των νησιών “ανεπαρκή” προσθέτοντας ότι “η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών”.

Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει.

Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει άλλους ενόχους στρέφοντας τα βέλη της στις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες των νησιών. Αυτό έκανε χθες και ο συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης λέγοντας κυνικά ότι οι 1.000 άνθρωποι που έμειναν εκτεθειμένοι είναι λίγοι σε σχέση με το πόσοι άλλοι φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, πιεζόμενος από τις ερωτήσεις του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επανήλθε καταγγέλλοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτό, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», παρά το ότι λίγη ώρα νωρίτερα: 1) Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης τόνιζε ότι “το μυστικό για την αποτελεσματικότητα είναι ο καλός συντονισμός ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, του δήμους και τις περιφέρειες”, 2) Ανακοινώθηκε ότι ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός κέρδισε το βραβείο Ούλοφ Πάλμε για την εμπνευσμένη ηγεσία του που έσωσε χιλιάδες ζωές.

Η εμφάνιση Μουζάλα στη Βουλή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ο υπουργός ξέφυγε από το συνήθως συγκαταβατικό ύφος και επιτέθηκε με σφοδρότητα όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία. Ο τομεάρχης της ΝΔ είχε κατηγορήσει ευθέως τον υπουργό και την κυβέρνηση που «έχει κατασπαταλήσει τα χρήματα που πήρε από την ΕΕ χωρίς να έχει κάνει τίποτα για την έλευση του χειμώνα, κάνοντας έτσι ρεζίλι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χώρα μας. Φτάσατε να χρειάζεστε να κάνετε ακόμα και απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια θερμαντικών μέσων λες και δεν γνωρίζατε ότι έρχεται ο χειμώνας. Υπάρχουν χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που παραμένουν κενές και από την άλλη βλέπουμε στα νησιά να υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά πως «δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στα νησιά. Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τα hot spot που η κατάσταση είναι κακή», τόνισε διαψεύδοντας ότι απαγορεύθηκε η λήψη φωτογραφιών. Επέμεινε πως «για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ευθύνη έχουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΝΔ που έπαιξαν άσχημο παιχνίδι. Εκμεταλλεύτηκαν την κόπωση των νησιωτών και δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν νέα κέντρα και κλειστά κέντρα για όσους παρανομούν ή παραβιάζουν το άσυλο». Λίγο αργότερα όμως αυτοαναιρέθηκε λέγοντας πως «σε αντίθεση με τη ΝΔ, οι μόνοι που είχαν θετική στάση σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου στη Λέσβο και Νότης Μηταράκης στη Χίο»! Αργότερα έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η μεταφορά κάποιων ανθρώπων από τη Μόρια σε ξενοδοχεία.

Διαβάστε επίσης:

Τόσκας – Μουζάλας: Μεγάλη επιτυχία η υποδοχή των προσφύγων

Κομισιόν κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια – Μουζάλας: Έχουμε ευθύνηΣχόλια