2:13 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θάνου: Κολλημένη με την καρέκλα!

Θάνου: Κολλημένη με την καρέκλα!

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Την τελευταία της ζαριά επιστρατεύοντας έναν κορυφαίο νομικό, τον Πάνο Λαζαράτο (τον θυμόμαστε από την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες) προσπαθούν οι κ.κ. Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου (στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά) να παραμείνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το τελευταίο τους καταφύγιο; Το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με μια αίτηση 50 σελίδων την οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» οι δυο πρώην “ισχυρές” κυρίες προσπαθούν να προσβάλουν ως αντισυνταγματική την εκπαραθύρωσή τους από την Ανεξάρτητη Αρχή μέσω του Νόμου 4623/2019 που θέσπισε το ασυμβίβαστο για τα μέλη που είχαν απασχοληθεί σε κυβερνητικά πόστα.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πρώην νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, σε ρεσιτάλ αυτό-αναίρεσης σχετικά με τα όσα υποστήριζε περί ηθικού ασυμβίβαστου που πρέπει να ισχύει για τους συνταξιούχους δικαστές οι οποίοι αναλαμβάνουν θεσμικούς ρόλους, είναι προφανές ότι αρνείται να αποδεχτεί αυτό που βλέπει η κοινωνία. Ότι δηλαδή είναι αδιανόητο να φορά τον μανδύα του «ανεξάρτητου» ενώ λίγους μήνες πριν κατείχε καίριο πόστο, αμισθί (για συνταξιοδοτικούς λόγους) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να καταφύγει στους φυσικούς του δικαστές προκειμένου να βρει το δίκιο του, αλλά από την άλλη καταδεικνύεται μια συμπεριφορά εξουσιολαγνείας την οποία είχε εμφανίσει η κα Θάνου εδώ και μερικά χρόνια. Όταν αποπειράθηκε να επιφέρει αλλαγές στο όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να μην αποχωρήσει από τον Άρειο Πάγο, έχοντας ως συμπαραστάτη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τι υποστηρίζουν

Στην πολυσέλιδη αίτηση αναστολής η οποία κατατέθηκε στις 19 Αυγούστου η κα Θάνου αλλά και η κα Νάκου, επικαλούνται τα εξής σχετικά με το νόμο για το ασυμβίβαστο:

1. Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών. «Η αυτοδίκαιη απώλεια της ιδιότητας μέλους εθνικής αρχής ανταγωνισμού επί τη βάσει κανόνος δικαίου, εισαχθέντος εκ των υστέρων, μετά τον διορισμό του εν λόγω μέλους και μετά την έναρξη της θητείας του, εφαρμοζόμενου του κανόνα αυτού κατά τη διάρκεια της διανυόμενης θητείας του μέλους αυτού, παραβιάζει την κατοχυρούμενη από την 2019/1 αρχή της σαφήνειας και διαφάνειας των κανόνων και διαδικασιών επιλογής, πρόσληψης, η διορισμών των εθνικών αρχών ανταγωνισμού», επισημαίνεται στο δικόγραφο στο οποίο προστίθεται ότι η αναδρομική ισχύς του νόμου είναι αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο.

2. Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν οι κκ Θάνου και Νάκου από την ευρωπαϊκή οδηγία προκύπτει ότι ο σεβασμός της θητείας των μελών της Αρχής μέχρι τη λήξη της με εξαίρεση σπουδαίο και εξακριβώσιμο λόγο αποτελεί την πρωταρχική προυπόθεση ανεξαρτησίας των μελών της επιτροπής Ανταγωνισμού. «Εν προκειμένω καμία εκ των ως άνω προϋποθέσεων δεν συντρέχει. Η εφαρμογή του επίμαχου ασυμβίβαστου επί των ήδη υπηρετούντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν συνιστά ούτε σπουδαίο λόγο, ούτε αφαλώς αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο…». Είναι σαφές λοιπόν ότι τόσο η πρώην συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού, όσο και το δεξί χέρι του Νίκου Παππά δεν θεωρούν «σπουδαίο λόγο» για την απομάκρυνσή τους από την Αρχή το γεγονός ότι θήτευσαν στον στενό πυρήνα της πρώην κυβέρνησης.
3. Αντισυνταγματικότητα της εφαρμογής του επίμαχου ασυμβίβαστου επί των ήδη υπηρετούντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
4. Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής.
5. Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Στην αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η επίμαχη νομοθετική διάταξη προκαλεί απότομη και δραματική μείωση του χρόνου της (αρχικής πενταετούς) θητείας των αιτουσών οι οποίες υποχρεούνται ενόψει της επίμαχης διατάξεως να αποχωρήσουν από την κατεχόμενες από αυτές θέση λίγους μήνες μετά τον διορισμό τους (μόλις επτά μήνες μετά τον διορισμό της Θάνου και 28 μήνες μετά τον διορισμό της Νάκου) χωρίς να προβλέπεται κάποιο μεταβατικό μέτρο για την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ολοκλήρωσης της ομαλής θητείας τους…».
6. Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.
7. Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι κκ Θάνου και Νάκου υποστηρίζουν στο δικόγραφο της αίτησης αναστολής ότι η επίμαχη νομοθετική διάταξη έχει φωτογραφικό χαρακτήρα με σκοπό να απομακρυνθούν από την Αρχή στηρίζοντάς τον ισχυρισμό τους στην αναδρομικότητα του Νόμου.
8. Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας και
9. Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρώτο «όχι» από το ΣτΕ

Σημειώνεται ότι οι δυο πρώην «σιδηρές κυρίες» της Αρχής έχασαν την πρώτη μάχη στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο καθώς απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα
του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει.
Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσής τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.
Επίσης, οι κυρίες Θάνου και Νάκου έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.
Ακόμη, έχουν υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσης τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτησή ακύρωσής αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

(Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας