Θεοδωράκης: Έτσι έγινε το «Όχι» του δημοψηφίσματος «Ναι» – Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη

Θεοδωράκης: Έτσι έγινε το «Όχι» του δημοψηφίσματος «Ναι» – Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και το «όχι» του ελληνικού λαού, αναφέρεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, κάνοντας αποκαλύψεις, και περιγράφοντας το πώς το «όχι» μετετράπη σε «ναι».

Ο κ. Θεοδωράκης περιγράφει, μεταξύ άλλων, το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στη σύσκεψη,  την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις επιθέσεις του Μεϊμαράκη, τις αντιδράσεις του Καμμένου, αλλά και τις 356 λέξεις «που μας κράτησαν στην Ευρώπη».

Διαβάστε το σχετικό κείμενο:

«Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Τσίπρας όχι και σε πολύ καλή κατάσταση επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά. Κάποια στιγμή είπα: ‘’Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ‘’ναι’’ ή ένα «όχι»’’. Ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει του στιλ ‘’δε θα μας πει εμάς η Ευρώπη’’. Κοίταξε τον Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι. Λέω ξανά: ‘’Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη’’. Ο ΠτΔ ανακοινώνει ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ και να του πει ‘’αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών’’. Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. ‘’Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες’’, προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια). Στην αρχή πήγε να υπαγορεύσει κάτι ο Τσίπρας. Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο «ναι» και όχι μισόλογα. Διαβάζω ένα σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο ΠτΔ είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το «όχι» του Τσίπρα «ναι». Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη».

 

 Σχόλια